Submenu

Nationale Energiebesparing & Efficientie Event

Tijdens het Nationale Energiebesparing- en Efficiëntie Event 2025 kwamen meer dan 300 vertegenwoordigers van de industrie, overheden en toeleveranciers bij elkaar om van elkaar te leren. Lees nu het verslag van de dag en bekijk de presentaties die je gezien of gemist hebt.

De transitie van fossiele brand- en grondstoffen naar duurzame varianten is in volle gang. Helaas worden nu ook de eerste belemmeringen zichtbaar. Bedrijven die willen elektrificeren, lopen tegen de grenzen van het elektriciteitsnet aan. Biogas is nog onvoldoende voorradig en het waterstofnet is nog niet beschikbaar. Toch is er één ding dat bedrijven nog wel kunnen en ook moeten doen om klaar te zijn voor duurzaam produceren: energie besparen.

Grote sprongen maken in energiebesparende projecten

Uit de openingslezing van sustainability manager Albert Keukens van PVC-producent Shin-Etsu bleek al dat energiebesparing verder gaat dan kleine, jaarlijkse procesverbeteringen. Met energieschaarste als uitgangspunt, moeten bedrijven heel andere keuzes maken in het ontwerp van hun processen. Veel bedrijven koelen bijvoorbeeld nog warmte weg, terwijl ze die overtollige thermische energie ook weer het proces in kunnen leiden. Er zijn inmiddels genoeg technieken voorhanden om dit op efficiënte wijze te doen. Shin-Etsu investeerde zelf in een geheel nieuw proces en nieuwe droogtechniek die veel energie bespaarde.

Energiebesparingsplicht helpt bedrijven verder

Ook Jordi Koes van Bilfinger zag in het onderzoek dat het consultancybureau uitvoerde onder meer dan 50 projecten dat investeren in energie-efficiëntie loont. De invoering van de EED, Onderzoeksplicht en Informatieplicht hielp bedrijven om gestructureerd naar de eigen energie-efficiëntie te kijken. Alhoewel dat kleine bedrijven beter afgaat dan de echte grootverbruikers.

Bilfinger concludeerde dat de Erkende Maatregelen Lijst (EML) in combinatie met restwarmtestudies bedrijven kan helpen energie te besparen. De top 5 aan maatregelen werd aangevoerd door warmtepompen. Gevolgd door energiemanagementsystemen, duurzame brandstoffen en energie.

Onderdeel van de Onderzoeksplicht is een analyse van elektrische aandrijfsystemen. Die plicht vormt nog voor grote bedrijven een grote uitdaging. Koes adviseert die bedrijven een selectie te maken uit de systemen met veel impact. Dat zijn met name oude en grote systemen of systemen die meer dan de helft aan draaiuren maken. Helaas zag Bilfinger dat veel ingrepen een terugverdientijd hadden die de 5 jaar overschreden.

Wat betreft terugverdientijden, kwam de eveneens verplichte isolatiescan gunstiger uit de bus. Hier zagen de onderzoekers wel gunstige terugverdientijden van 5 jaar of lager. Bovendien is het met name voor kleine bedrijven redelijk eenvoudig hun leidingen en appendages te isoleren. Voor grotere bedrijven worden dit soort projecten al snel groot en complex. De les die Bilfinger deze bedrijven wil meegeven is om analyses in fases uit te voeren, inclusief implementatieplan en kosteninzicht.

Analyseer processen en investeer in de grote bespaarders

Wilfred Buijs gaf nog inzicht in een aantal haalbaarheidsonderzoeken die hij uitvoerde bij zijn vorige werkgever Gouda Refractories. De meest eenvoudig uit te voeren investering bleek die in zonnepanelen. Hoewel deze maar een fractie opwekken van het totale energieverbruik van de producent van vuurvaste stenen. De grootste energiebesparing zat in het opnieuw meten, inregelen en optimaliseren van alle controleloops van een tunneloven. Deze oven sintert de bakstenen op een temperatuur van 1.500 °C. De ingreep leidde tot een besparing van 8% van het gasverbruik.

Presentaties beschikbaar

Bekijk nu de presentaties van Albert Keukens, Jordi Koes en Wilfred Buijs. Maar ook de presentaties van de break outs zijn in te zien.

Bekijk de presentaties

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen