Uitgebreide beschrijving break outs

David van Baarle 21-03-2025
176 keer bekeken

Maak nu alvast je keuze uit de break out sessies. En denk ook alvast na over je 2e keuze, want vol = vol.

Ronde 1

Breakout 1 (zaal6): Flexible Isolatie: hotspots - Chabel

***let op deze break out staat 2 keer geprogrammeerd***

Chabel Thermo Protect zorgt ervoor dat u al uw moeilijke hete plekken tot 280 graden eenvoudig kunt isoleren. Plekken die met traditionele materialen niet goed op te lossen zijn door het meervoudig moeten openen van een installatie, door onbereikbaarheid, door ruimtegebrek of door lastige technische vormen.

Breakout 2 (zaal 7) Proces optimalisatie door AI - EnerGQ

Energiebesparing en profieloptimalisatie in de industrie zijn cruciaal door klimaatverandering, stijgende energieprijzen, netbeperkingen en de vraag naar flexibiliteit. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit een datacenter en een voedingsmiddelenfabriek laten we zien hoe energie-baselining met machine learning bijdraagt aan een efficiënter energiebeheer. Door alleen al historische data van energiehoofdmeters te combineren met procesdata en weersomstandigheden, verkrijgen we waardevolle inzichten omtrent de impact van energiebesparende maatregelen en de context van piekbelastingen. Hierdoor kunnen bedrijven hun processen en energiegebruik gerichter optimaliseren.

Breakout 3 (zaal 8) Flexibele industriële decarbonisatie met thermische opslag - Energynest

Energynest levert power-to-heat-oplossingen met thermische opslag aan industriële klanten in bijvoorbeeld voedsel, chemie en de maakindustrie. Hiermee wordt hernieuwbare elektriciteit en/of afvalwarmte opgeslagen als warmte voor gebruik naar behoefte. Naast flexibele elektrificatie voor een lagere CO2-uitstoot, worden netwerkkosten verlaagd en kunnen balanceringsdiensten worden geleverd aan de netwerkbeheerder. 

Breakout 4 (zaal 9) Van data naar actie: energiebesparing door slimme motor analyse - Samotics

Predictive maintenance én energie-efficiëntie zonder extra sensoren op je asset? Onze AI-analyse van elektrische signalen voorspelt storingen en detecteert energieverspilling. Resultaat: tot 15% energiebesparing en 90% minder onverwacht falen. In deze sessie tonen we hoe je slim(mer) onderhoud kan plannen, downtime kan verminderen en productie efficiënter kan maken.

Breakout 5 (zaal 11) Warmteterugwinning uit afgevoerde lucht, Elektrische lucht voorverwarming - KAPP

***let op deze break out staat 2 keer geprogrammeerd***

Warmteterugwinning uit vochtige lucht. Hoe Kapp pinch analyse inzet om het gasgebruik van Lemoine te reduceren door restwarmte uit wattenproductie te gebruiken als voorverwarming.

Breakout 6 (zaal 12) Energie-efficiëntie cruciaal voor industrie - Consortium Energy Efficient Movement

Energie-efficiëntie is meer dan een ‘nice to have’, het is een ‘must’. Tijdens deze sessie wordt de cruciale rol van energie-efficiëntie in de volledige energietransitie duidelijk. We belichten de economische en ecologische baten van energie-efficiëntie investeringen en bekijken de concrete terugverdientijd en de diverse toepassingen. Veel technologieën en producten die de energie-efficiëntie verbeteren zijn vandaag al op de markt maar hun voordelen zijn vaak onvoldoende bekend of worden onderschat. De Energy Efficiency Movement (EEM) biedt een platform waar kennis en expertise door bedrijven en industrieën worden gedeeld met als doel de netto-nul doelstellingen te behalen en de energietransitie te realiseren zonder de competitiviteit van bedrijven aan te tasten.

Breakout 7 (zaal 13) CO2 reduceren zonder te investeren – Adven en Nobian 

***let op deze break out staat 2 keer geprogrammeerd***

Adven ontwerpt, bouwt, investeert en onderhoud proces, energie en water efficiency oplossingen. Dit model is de default in de Scandinavische landen maar nog vrij onbekend in Nederland. Dit Energy-as-a-Service (EaaS) model maakt verduurzamingsprojecten met langere terugverdientijden, hogere functioneringsrisico’s en zelfs innovatieve technologieën mogelijk.
Nobian maakt gebruik van deze mogelijkheid door Adven het indampingsproces van Natronloog te laten elektrificeren. De technologie, risico dekking en financiële structuur zal worden uitgelegd tijdens deze presentatie.

Breakout 8 (zaal 14) Energiebesparing en het energiesysteem - NVDE

Een breder perspectief over het energiesysteem, en de rol van energiebespring hierin. Ons energiesysteem is rap aan het veranderen. Op dit moment komt al de helft van onze elektriciteit uit duurzame bronnen. En de komende jaren neemt het alleen maar toe. Dat is goed voor onze energie onafhankelijkheid, onze portemonnee en het klimaat. Om de doelen te halen is echter meer nodig. Energiebesparing en energy efficiëncy zijn cruciale verduurzamingsroutes. Hoe staan we ervoor? En wat mogen we nog verwachten? 

Breakout 9 (zaal 15) De waarde van industriële flexibiliteit voor netcongestie en de energiemarkt - BlueTerra

Een studie die BlueTerra Energy Experts samen met Alliander uitvoerde toont aan dat er veel potentieel is om flexibiliteit te ontsluiten. Het gebrek aan integrale kennis houdt bedrijven echter tegen om hierin te investeren. BlueTerra nam een aantal realistische cases van grote bedrijven onder de loep en identificeerde de kansen. Met als resultaat een shortlist van maatregelen die bedrijven kunnen toepassen om flexibeler om te kunnen gaan met het stroomaanbod. Dit onderzoek is zeer relevant in het kader van de Flex-E subsidie, die per 1 april open gaat. Ook worden de mogelijkheden rondom het Energie Transitieplan 2030 toegelicht.  

Ronde 2

Breakout 10 (zaal 6) Elektrische opslagsystemen gevoed vanuit overtollige opwek - AQ Storage

AQ Storage realiseert grootschalige batterijen bij zonne- en windparken en laat zien waar de kansen en uitdagingen liggen. De ontwikkeling van wind- en zonneparken in Nederland stagneert, waardoor de doelstelling van 100% duurzame stroom in 2035 in gevaar komt. Grootschalige batterijen zijn essentieel om deze doelstelling te behalen.

Breakout 11 (zaal 7) Variabele Non-contact Speed Drive - Zytec

Contactvrije mechanische toerenregeling van pomp-, ventilatie- en compressorsystemen. De eenvoud in toepassing - en hoge mate van impact op efficiëntie, productiviteit, arbeid kosten en verduurzaming van stromingssystemen in de Nederlandse industrie.

Breakout 12 (zaal 8) Optimalisatie van het pompsystemen & monitoring - KSB

Aan de hand van een serie praktijkvoorbeelden laat KSB zien hoe pompsystemen op gebied van energieverbruik en beschikbaarheid geoptimaliseerd kunnen worden. Besparingen tot meer dan 50% zijn hierbij geen uitzondering.

Breakout 13 (zaal 9) Mechanische damprecompressie - Bronswerk

Omzetting van afvalwarmte van ca 100 C naar proceswarmte van 150 tot 190 C. Na 200 jaar industriële revolutie en 2 wereld oorlogen is het thermisch rendement van machines en processen slechts verbeterd van 10%  ( stoomlocomotief ) naar 42% voor een moderne elektriciteit centrale. Alle processen met hoge temperatuur en druk, hebben een rendement van ca 40 tot 50%.  Overal wordt de ca 60% rest warmte, met een temperatuur van ca 100C, weg gekoeld en belandt in het milieu als warme lucht of warm water. In het gunstigste geval wordt de rest energie “laagwaardig” benut als stadsverwarming. De rede van dit inefficiënte gebruik is eenvoudig; De wet van de verminderde meer opbrengst belet verdere uitnutting van de hoogwaardige energie.  Bronswerk heeft een speciale gas compressor ontwikkeld die het mogelijk maakt om, thermisch efficiënt, afval damp van ca 100C op te waarderen naar proces stoom van 150 tot 190 C.  

Breakout 14 (zaal 11) De stok en de wortel van energiebesparing – Ministerie van Klimaat en Groene Groei, FME en VEMW

Iedere 4 jaar wordt de energiebesparingsplicht aangepast. Bedrijven zijn op dit moment verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of korter. Er is in principe door het kabinet besloten om de terugverdientijd in 2027 te verhogen naar 7 jaar. Doel is om nog meer energiebesparing te realiseren in 2030 omdat er ook een aangescherpt nationaal doel  is afgesproken voor het maximale energieverbruik in 2030.
Naast deze verplichting wil het ministerie en o.a. FME en VEMW bedrijven helpen - door middel van een meerjaren aanpak - deze energiebesparende maatregelen te nemen en wel door bedrijven ‘te verleiden’ om beproefde energiebesparende maatregelen te combineren. Dit verbetert het concurrentievermogen van bedrijven en vermindert ook het finale energiegebruik. Met als afgeleide voordelen een positief effect op de CO2- en NOx-uitstoot en verlichting van de netcongestieproblematiek. 

Breakout 15 (zaal 12) (Her)investeringen aantrekken voor sites met buitenlandse hoofdkantoren - Deltalinqs

Met de presentatie van Deltalinqs laten we zien dat het lokale management van industriële bedrijven ondersteund kan worden in het ‘verkopen’ van Nederland/Rotterdam als investeringslocatie. 
Bedrijven met een buitenlands hoofdkantoor/investeerder hebben te maken met andere dynamieken dan met een lokaal gevestigd hoofdkantoor. Het investeringsklimaat in Nederland voor de zware industrie is op dit moment lastig. Toch zien verschillende industriële bedrijven wel kansen om te investeren. 

Breakout 16 (zaal 13)  Onderzoek: Knelpunten en aanbeveling voor industriële elektrificatie en warmteopslag – ESNL

Industriële verduurzaming van de warmtevraag is cruciaal, met elektrificatie en warmteopslag als cruciale oplossingen. Waarom verloopt dit traag, en wat kan de overheid direct doen? Energy Storage NL onderzoekt samen met partners de knelpunten en formuleert concrete aanbevelingen. Doe mee en deel jouw visie op noodzakelijke beleidsaanpassingen!

Breakout 17 (zaal 14) Flexibilisering – NVDE

Ons nieuwe energiesysteem gaat voor een groot deel draaien op energie uit wind en zon. Dat heeft grote voordelen, maar geeft ook nieuwe uitdagingen, zoals een fluctuerend aanbod. De prijzen van de energie reageren hierop. Daarnaast zijn de uitdagingen in het elektriciteits infrastructuur groot, we krijgen niet snel genoeg bijgebouwd en de kosten lopen op. Het slim gebruiken, en ons gebruik aanpassen op het aanbod van energie - en de ruimte op het net - is een nieuw onderdeel om over na te denken. Ook voor de industrie. Hoe relateert industriële flex aan energy efficiëncy? Waarom zou je er naar kijken? Inzichten om mee te nemen en te kunnen kijken naar de verduurzamingsplannen van jouw bedrijf. 

Breakout 18 (zaal 15) Energietransitieplan 2030 – KWA

Het Energie Transitie Plan stelt het unieke productieproces van uw bedrijf centraal. Daarbij wordt integraal naar alle inputs en outputs van uw productieproces gekeken om de CO2-uitstoot flink te verminderen. U krijgt door mee te doen een helder investeringsplan in handen om op de juiste momenten in te spelen op kansen. U voldoet hiermee niet alleen aan de duurzaamheidsdoelstellingen, maar versterkt zo ook uw concurrentiepositie.
Industriële bedrijven met een hoge energierekening in de provincie Zuid-Holland kunnen kosteloos een quick-scan laten uitvoeren en daarmee grote kosten- en uitstootreducties realiseren. Aan de hand van een duidelijke strategie wordt een concreet handelingsperspectief geboden om te komen tot een gegarandeerde emissiereductie van 60% in 2030. Ook een plan gericht op grote, korte termijn kostenbesparing via energie-efficiency behoort tot de mogelijkheden.

Ronde 3

Breakout 19 (zaal6) Flexible Isolatie: hotspots - Chabel

***let op deze break out staat 2 keer geprogrammeerd***

Chabel Thermo Protect zorgt ervoor dat u al uw moeilijke hete plekken tot 280 graden eenvoudig kunt isoleren. Plekken die met traditionele materialen niet goed op te lossen zijn door het meervoudig moeten openen van een installatie, door onbereikbaarheid, door ruimtegebrek of door lastige technische vormen.

Breakout 20 (zaal 7) Ervaringen op fysica-gebaseerde Digital-Twins van stoom & warmtenetten in de Haven van Rotterdam - Gradyent

Gradyent's real-time Digital Twin-technologie creëert een digitale kopie van het gehele stoomsysteem, waarbij geospatiale, weer- en sensorgegevens worden gecombineerd met op fysica gebaseerde modellen en AI. Dit platform optimaliseert het stoomsysteem in real-time en voert simulaties uit van toekomstige scenario's, waardoor brandstofkosten en CO2-uitstoot worden verlaagd. Gradyent werkt samen met Shell en LyondellBasell in Rotterdam.

Breakout 21 (zaal 8) Variabele Speed drives - ABB

Elektromotoren zijn de werkpaarden van de industrie en tegenwoordig worden de meest efficiënte elektromotoren geregeld door frequentieomvormers. ABB legt uit hoe dat zit en laat aan de hand van een rekenvoorbeeld zien welke besparing toerenregeling op kan leveren. Daarnaast wordt ingegaan op de digitale aspecten van frequentieomvormers.

Breakout 22 (zaal 9) ThermalPod: Warmtebatterij voor Kostenbesparing en Industriële Elektrificatie - Brabetech

Brabetech, een Eindhovens technologiebedrijf, maakt met de ThermalPod industriële warmte-elektrificatie mogelijk, zelfs bij beperkte netcapaciteit. Dit bespaart tot 90% CO₂-uitstoot en verlaagt productiekosten. De ThermalPod benut goedkope stroom, slaat energie op en levert stoom wanneer nodig aan bestaande infrastructuur.

Breakout 23 (zaal 11) Warmteterugwinning uit afgevoerde lucht, Elektrische lucht voorverwarming - KAPP

***let op deze break out staat 2 keer geprogrammeerd***

Warmteterugwinning uit vochtige lucht. Hoe Kapp pinch analyse inzet om het gasgebruik van Lemoine te reduceren door restwarmte uit wattenproductie te gebruiken als voorverwarming.

Breakout 24 (zaal 12) : Aandrijfsystemen - energie en power reductie - TPA adviseurs

Maarten van Werkhoven weet al heel lang dat bedrijven nog veel winst kunnen halen door optimalisatie van hun elektrische aandrijfsystemen. Hij denkt dan ook dat veel optimalisaties in dit soort systemen rendabel zijn en tot een lagere total cost of ownership leiden, door lagere energiekosten en een hogere uptime van de systemen. Tegelijkertijd biedt dit ook meer mogelijkheden voor verduurzaming door elektrificatie. Naast energiebesparing zijn er genoeg argumenten om je elektrische aandrijvingen eens kritisch te bekijken.

Breakout 25 (zaal 13) CO2 reduceren zonder te investeren – Adven en Nobian 

***let op deze break out staat 2 keer geprogrammeerd***

Adven ontwerpt, bouwt, investeert en onderhoud proces, energie en water efficiency oplossingen. Dit model is de default in de Scandinavische landen maar nog vrij onbekend in Nederland. Dit Energy-as-a-Service (EaaS) model maakt verduurzamingsprojecten met langere terugverdientijden, hogere functioneringsrisico’s en zelfs innovatieve technologieën mogelijk.
Nobian maakt gebruik van deze mogelijkheid door Adven het indampingsproces van Natronloog te laten elektrificeren. De technologie, risico dekking en financiële structuur zal worden uitgelegd tijdens deze presentatie.

Breakout 26 (zaal 14) Servicepunt Zon voor bedrijven – Gemeente Rotterdam

Overweegt u zonnepanelen te plaatsen op uw bedrijfspand? Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of tegen praktische of organisatorische zaken aanloopt! Bij gemeente Rotterdam staan twee ervaren en compleet onafhankelijke zonadviseurs uit de praktijk voor u klaar. Ze helpen u kosteloos op weg met alles wat er bij het plaatsen van een zonnedak komt kijken. Of u nu pandeigenaar bent of huurder. Maak gebruik van hun kennis en ervaring!

Breakout 27 (zaal 15) DCMR Café - DCMR Milieudienst Rijnmond.

Ga lekker met de benen op tafel zitten en bespreek met DCMR- en omgevingsdiensten experts welke energiebesparende maatregelen je overweegt binnen jouw bedrijf. Past dat in huidige regelgeving of de vergunning van jouw bedrijf? Of zou je zonnepanelen op jouw hal willen aanleggen met opslag gevaarlijke stoffen? Gewoon even de vragen stellen waar je anders niet aan toe komt, of iets zeggen wat je ergert. Er zijn energieadviseurs van de omgevingsdiensten aanwezig.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen