Chemelot: Wat is er nodig om te komen tot een 'circulaire chemiesite'?

Bedrijventerrein Chemelot heeft de ambitie om de eerste circulaire chemiesite van Europa te worden. Loek Radix neemt je mee in het verleden van Chemelot en blikt vooruit naar de toekomst.

Drie transities

Hoewel er op Chemelot in eerste instantie kolenmijnen waren, volgde daarna de omslag naar chemie. Met die omslag kreeg het industrieterrein in plaats van één meerdere gebruikers die goed geïntegreerd zijn. Dit maakt het twintig procent  efficiënter dan een terrein met individuele fabrieken. De ambities van Chemelot voor de toekomst zijn duidelijk: waar het op dit moment elektriciteit, aardgas, nafta en water gebruikt, wil Chemelot in 2050 alleen groene elektrische energie en biogrondstoffen als energiebronnen hebben, terwijl het dezelfde eindproducten blijft produceren. Hiervoor zijn drie grote transities belangrijk: de energietransitie, grondstoffentransitie en watertransitie. Concrete voorbeelden geven inzicht in hoe bedrijven op Chemelot de grondstoffentransitie aanpakken.

Niet-fossiele grondstoffen: econitrile als uitkomst

Gespecialiseerde chemische leverancier AnQore, vertegenwoordigd door Pieter Boon, produceert sinds 2019 econitrile. Dat is een acrylonitril, een scheikundige stof die als grondstof kan dienen, met niet-fossiele oorsprong. Boon geeft inzicht in de uitdagingen om dit product succesvol te maken. Daarbij kijkt hij niet alleen naar productie of certificering, maar ook hoe je dit groene product vermarkt.

Creëer regelgeving voor gelijk speelveld grondstoffentransitie

Patrick Nanninga, manager van bij energiebedrijf Uniper, geeft aan dat het bedrijf een fabriek wil bouwen die biogrondstoffen, zoals riet, houtzaagsel en resten van graan, kan omzetten in synthesegas. Deze biogrondstoffen kunnen koolstof vervangen en zo fossielvrije producten maken. Nanninga pleit ervoor om regelgeving te maken voor de grondstoffentransitie, zoals dat ook gebeurde voor de energietransitie. Dat zorgt volgens hem voor een gelijk speelveld voor de bedrijven die aan de slag willen met de ontwikkelingen op het gebied van biogrondstoffen.

Een nieuw leven voor huisafval

Elektriciteitsproducent RWE wil, zo vertelt Cees-Jan van der Toorn, met project ‘FUREC’ huisafval vergassen en om te zetten in grondstoffen. Als je tenslotte 7,5 miljoen ton aan producten produceert, moet je ook 7,5 miljoen ton afval verwerken. Dan is het beter om dat afval een nieuw leven te geven. 

Presentatie nog niet beschikbaar. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen