De industrie kan fors bijdragen aan de vermindering van CO₂-emissies door elektrische warmtepompen in te zetten en door opwaardering van restwarmte en stoom te herbenutten. Tijdens de inspiratietour op 14 december over warmtepompen vertelden DSM, Cosun Beet Company en Danish Crown Foods hoe zij deze duurzame techniek toepassen.
Deze inspiratietour werd georganiseerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW).
Presentaties van de sprekers
Hieronder vind je korten samenvattingen van de presentaties van de sprekers.
DSM
Stap voor stap werkt DSM toe naar het verduurzamen van haar energiebehoefte. Dat doen ze onder andere door de inzet van warmtepompen. Die gebruiken elektriciteit om warmte en/of stoom te leveren voor lage- en hoge temperatuur-toepassingen. Hans de Wispelaere en Martin Borsje van DSM vertelden meer over hun praktijkervaring.
DSM heeft als doel om in 2030 50% absolute reductie in scope 1 en 2 ten opzichte van 2016 te behalen. Daarbij streven zij naar 28% absolute reductie in scope 3. De sprekers gaven aan dat de processen van het slim verdampen en herwaarderen van lage kwaliteit restwarmte middels een warmtepomp al goed geëlektrificeerd kan worden.
Uit het publiek kwam de vraag: “Op welke manier is een warmtepomp anders dan een koelsysteem in de inpassing zoals genoemd?” Het antwoord daarop was: “Een mechanische warmtepomp is essentieel niets anders dan een koelinstallatie. Alleen de temperaturen liggen op een hoger niveau en bij een koelinstallatie is het primaire doel een proces te koelen beneden omgevingstemperatuur. Primair doel van een warmtepomp is de condensatiewarmte van het wamtepompkringloopproces toe te passen, waar die bij een koelinstallatie typisch in een koelinstallatie verdwijnt. De warmtebron van een warmtepomp is dan meestal ook afvalwarmte. Een ultieme oplossing is natuurlijk als we een koelproces hebben waar we de condensatiewarmte van de koelinstallatie (restwarmte) als warmtebron voor een warmtepomp kunnen gebruiken.”
Download de gehele presentatie van DSM
Cosun Beet Company
Met 3 suikerfabrieken, 2 specialiteitenfabrieken, 1 export terminal Eemshaven, 3 groen gas installaties én 1 bio-ethanol installatie is de ambitie van Cosun Beet Company om de groenste suikerfabriek van Europa te zijn. In 2030 wil de organisatie 35% CO₂ reductie in vergelijking met 2018. In 2050 is Cosun Beet Company geheel CO₂ neutraal. Bas Nijssen van Cosun Beet Company ging tijdens de tour in op de toepassing van meertraps-warmtepompen voor de kristallisatie van suiker en welke subsidies daarbij relevant zijn.
Uit het publiek kwam de vraag: “Voor de sector exotische technieken die worden toegepast, hoe is hierop gekomen? Komt dit uit andere sectoren?” Het antwoord daarop was: “In andere Europese suikerfabrieken wordt het op kleinere fabrieken al wel toegepast. Tot nu toe hoefde Cosun er met efficiënte bestaande technieken niet op over te stappen. Tevens is (in de eerste presentatie, red.) aangegeven dat er in de zuivelindustrie reeds veel ervaring is met meertraps MVR warmtepomp indampers.”
Download de gehele presentatie van Cosun Beet Company
Danish Crown Foods
Hans van der Stoel van Sparkling Projects legde uit hoe zij Danish Crown Foods hebben ondersteund in het proces van initiatie tot en met implementatie van de warmtepomptoepassing. Zijn presentatie begon met een introductie op het indrukwekkende pand van Danish Crown Foods in Haarlem, met meerdere duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, daglichttoetreding, isolatie, CO₂-gestuurde ventilatie, LED-verlichting, EIA koel-vriesinstallatie met natuurlijke koudemiddelen, waterbesparing en natuur-inclusieve voorzieningen voor vogels, vleermuizen en insecten. Ze voldoen dan ook aan BREEAM Outstanding, de hoogst haalbare certificering. Het is duidelijk dat verduurzaming in het bloed zit van de vorige eigenaren en de nieuwe eigenaar uit Denemarken.
Uit het publiek kwam de vraag: “Zijn er grote verschillen tussen onderhoudskosten warmtepomp en gas?” Het antwoord daarop was: “De onderhoudskosten voor een warmtepomp zijn hoger dan voor een gasketel. In praktijk is er nog weinig ervaring met dit type warmtepomp, dus we moeten het doen met een inschatting. Op jaarbasis kun je voor deze installatie uitgaan van 5 tot 10 duizend euro per jaar.”
Download de gehele presentatie van Danish Crown
Bekijk het gehele verslag inclusief de antwoorden op alle chatvragen.
Praktijkvoorbeeld
Een bedrijf dat een warmtepomp in gebruik heeft is Jonkman Coating.