Inspiratietour Energieopslag

18-11-2022

Karin Husman van S4 Energy, Arne Eindhoven van Battery as a Service (BaaS) en Antti Rantala van Tankki inspireerden de deelnemers van de inspiratietoer met mechanische, chemische en thermische vormen van opslag. Kijk nu de online sessie terug.

De industrie wil haar warmtevraag in toenemende mate elektrificeren, maar loopt daarbij tegen de grenzen van het energiesysteem aan. Opslag kan verlichting brengen in de elektriciteitsnetten en een buffer vormen tussen energieproductie en -consumptie. Dat kan zowel in het energiesysteem als achter de meter van een fabriek. Bedrijven die dit slim doen, kunnen er ook nog geld aan verdienen.

Vliegwiel

Energie kan ook mechanisch worden opgeslagen. Door een zware ronde schijf elektrisch in beweging te brengen, houdt deze de energie vast. S4 Energy kreeg het voor elkaar een dergelijk vliegwielsysteem te bouwen van 1 ton met een diameter van 3 meter en met een snelheid aan de buitenrand van 1.500 kilometer per uur. Eén vliegwiel kan 1 megawatt vermogen in- en uitschakelen in milliseconden.

Batterijen

De meesten zullen bij de opslag van elektriciteit denken aan batterijen. Niet heel vreemd, aangezien de loodaccu een van het oudste en bekendste opslagmedium is. Niet alleen auto’s profiteren van de chemische opslag, maar ook datacenters gebruiken accu’s als backup voor als de stroom uitvalt.

Arne Eindhoven van Battery as a Service (BaaS) zag dat deze accu’s in de praktijk weinig werden ingezet. De ondernemer besloot de opslagcapaciteit aan te bieden aan het mkb. Klanten kunnen de batterijen kopen of gebruik maken van de batterijen 'as a service', oftewel: leasen. Dankzij deze constructie biedt BaaS circulaire opslagcapaciteit tegen de helft van de kosten van een lithium-ion systeem.

IJssilo’s

Nog een andere manier van opslag is de thermische variant. Bijvoorbeeld door elektroboilers heet water te laten maken bij een overschot aan duurzame elektriciteit. Het Finse Tankki doet hetzelfde, maar dan met koude. Het bedrijf bouwde en installeerde al diverse ice bank silo’s voor met name de zuivelindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en brouwerijen. Het bedrijf beweert met een dergelijke energieopslag tot zo’n 30% van de energiekosten te besparen.

 

Afbeeldingen

Inspiratietour Energieopslag

Cookie-instellingen