Kabinet komt met nieuwe maatregelen om klimaatdoel 2030 te halen

24-10-2024

Om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen, moet het kabinet belangrijke knelpunten snel oplossen. Die knelpunten zorgen er onder meer voor dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nu inschat dat het klimaatdoel voor 2030, 55% broeikasgasreductie ten opzichte van 1990, uit zicht is.

In de Klimaatnota staat dat het kabinet in het voorjaar beslissingen neemt over alternatieve maatregelen, gebaseerd op de verwachting van het PBL dat Nederland in 2030 op 45 tot 52% minder broeikasgassen komen. Daarnaast moet het kabinet ook vooruitplannen voor ná 2030.  

Hoger tempo

Tempo in de uitvoering is cruciaal. De Energienota laat zien dat Nederland verduurzaamt, maar nog altijd op een te laag tempo. Daarbij is energieonafhankelijkheid een belangrijk argument. Nederland is nu nog voor 80% afhankelijk van geïmporteerde energie. Door import uit verschillende en betrouwbare landen, opschalen van duurzame energiebronnen en het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen moet dit percentage lager worden.  

Netcongestie

Het volle stroomnet is een van de belangrijkste knelpunten. Samen met gemeenten en netbeheerders werkt het kabinet standaardopties uit voor het bouwen van transformatorhuizen die daarvan simpeler maken. Daarnaast kwamen netbeheerders het afgelopen jaar met nieuwe contractvormen die flexibel gebruik van het stroomnet mogelijk maken. 

Minister Hermans, Klimaat en Groene Groei: “Omdat meer actie nodig is, werk ik met de kabinetsleden de komende tijd aan alternatieve maatregelen en kom hier bij de voorjaarsbesluitvorming op terug. Maatregelen alleen zijn niet genoeg. Het stokt namelijk ook op veel plekken in de uitvoering. Op de korte termijn neem ik actie op een aantal knelpunten die de verduurzaming van Nederland vertragen.”  

Nieuwe afspraken en regelingen

De waterschappen zijn de eerste waar afspraken mee worden gemaakt. En een nieuwe subsidieregeling via energiescans. Er komen meer en vaker gesprekken met de grootste industriële uitstoters over hun verduurzaming. Naast de gesprekken met de nationale hoofdkantoren van diens moederbedrijven gaat het kabinet gesprekken voeren met de CEO's van buitenlandse moederbedrijven. Dit om de overige knelpunten op te lossen.  

Naar 2035 en verder

In het Klimaatplan schetst het kabinet voor het eerst een langetermijnstrategie voor klimaatneutraliteit. Het plan bevat een beleidsagenda over de periode 2025-2035. Naast maatregelen om de broeikasgasuitstoot te verminderen, verbreedt het kabinet het beleid naar koolstofverwijdering uit de atmosfeer. Dat is nodig om klimaatneutraal te worden.

Ga naar de Kamerbrief 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen