VNCI presenteert 5-jarenstrategie voor behoud en versterken chemie in Nederland

13-02-2025

De chemiesector moet minder CO2 uitstoten en staat voor een grote transformatie. Daarbij loopt de sector tegen knelpunten aan. Daarom doet VNCI in een 5-jarenstrategie een oproep om marktvraag naar duurzame producten te stimuleren.

Branches

Chemische industrie

De chemie is voor Nederland én Europa een belangrijke sector. Nederland heeft zo’n 400 chemische bedrijven, die een wereldwijde markt bedienen. Samen zijn deze bedrijven goed voor een omzet van circa € 67 miljard. We zijn zelfs het 3e chemieland in Europa!  De sector vertegenwoordigt 17% van de omzet van de Nederlandse industrie. Hiervan wordt 80% geëxporteerd, waarvan 80% naar landen binnen Europa. Dit illustreert het belang van de Nederlandse chemie voor de autonomie van Europa. Daarnaast werken ruim 45.000 mensen in deze sector. 

De chemie levert aan cruciale sectoren als defensie, gezondheid en voeding. Chemie is daarnaast essentieel voor de energietransitie en de hightech. Van windmolens en batterijen tot kunststoffen en geavanceerde materialen, bijna alle producten bevatten bouwstenen vanuit de chemie. En als laatste is de chemie onmisbaar voor een circulaire economie, door het sluiten van de kringloop van materialen. 

Strategie: hulp van de overheid is cruciaal 

VNCI-voorzitter Nienke Homan overhandigde op 13 februari deze nieuwe strategie aan minister Hermans. De chemie als sector moet zijn CO2-uitstoot flink verminderen. Maar loopt hierbij tegen obstakels aan zoals hoge energieprijzen, importstromen van goedkope producten en de beperkte beschikbaarheid van duurzame grondstoffen. Maar de sector is tegelijkertijd onderdeel van de oplossingen voor de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie.  

De prioriteit van de chemische industrie ligt bij het maken van veilige en duurzame producten, in balans met de omgeving. Het halen van de klimaatdoelen en het opbouwen van de circulaire economie vragen om grote investeringen, en die komen op dit moment niet vanzelfsprekend naar Nederland. Daarvoor moet de industrie wél concurrerend zijn en zicht hebben op een helder toekomstperspectief. VNCI stelt dat de overheid hierin kan helpen door de marktvraag naar duurzame producten te stimuleren.

Nienke Homan: "De chemie is van landsbelang voor strategische onafhankelijkheid, banen, innovatie en de circulaire economie. Kortom voor onze economie en nationale veiligheid. Met een duurzame chemische industrie, staan we sterk in een onrustige wereld.”


In de strategie 2025-2029 van de Koninklijke Vereniging voor de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) ligt de focus op het investeringsklimaat, het transitiepad voor de chemische industrie, de Nederlandse invulling van de Europese Clean Industrial Deal, strategische grondstoffen, Europese vraagstimulering en maatschappelijke acceptatie. 

In de strategie vraagt de VNCI aandacht voor diverse thema’s:

Klimaat & Energie

  •  Toegankelijke subsidies voor CO2-reductie 
  • Concurrerende energiekosten 
  • Tijdige energie-infrastructuur – meer radicale beleidsopties om aanleg van infrastructuur te versnellen.      

Materialentransitie 

  • Marktontwikkeling duurzame producten 
  • Stimuleer innovatie in circulariteit 
  • Ontwikkeling van circulaire waardeketens 

Verantwoord produceren

  • Belang van ‘Safe and Sustainable by Design’ en oproep om dit gezamenlijk vorm te geven.  

Ook overheid ziet belang chemiesector 

De VNCI-strategie onderstreept het belang van een aantal trajecten waar de overheid al aan werkt. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een nieuwe bio-grondstoffenstrategie en de conceptvisie ‘Duurzaam koolstofgebruik in de chemie’. Op deze conceptvisie kunnen bedrijven dit voorjaar hun reactie geven. Waarna het naar verwachting dit najaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Daarnaast werkt de overheid aan het ‘Actieplan aanbod duurzame koolstofdragers’. Hier is import een belangrijk onderdeel van.  

Zie ook

Het originele VNCI-persbericht: Komende 5  jaar cruciaal voor voortbestaan chemiebedrijven in Nederland

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen