Het platform adviseert de stuurgroep NPVI meerdere keren in het jaar. Nienke Homan, voorzitter het platform, vertelt waarom dit zo belangrijk is.
De rol van het platform bestaat uit het in kaart brengen van uitdagingen en knelpunten rond de verduurzaming van de industrie. Vervolgens stelt het platform, op basis van deze inventarisatie, adviezen op die worden gedeeld met de stuurgroep NPVI. Met het oog op het behalen van de klimaatdoelen van 2030, is afgelopen najaar door KGG-minister Sophie Hermans ook gevraagd om te adviseren op alternatieve maatregelen.
Platform richt zich op klimaatdoelstellingen
Homan: “Het Platform NPVI is een goed voorbeeld van hoe maatschappelijke ontwikkelingen op een nieuwe manier worden besproken, namelijk: door veel verschillende mensen, bedrijven en organisaties met elkaar te laten praten. Ik zie het platform als een mooie kans om die nieuwe manier van werken vorm te geven.” Om als platform advies te kunnen geven, richt het NPVI Platform zich vooral op de klimaatdoelstellingen. Homan: “Wij kijken bij het Platform NPVI vooral naar de doelstellingen zelf. Of en hoe we die kunnen halen in 2030 en 2050. Daar praten we dan met een heel brede groep over. Daardoor zien we dat bepaalde ontwikkelingen en oplossingen complexer zijn dan je van tevoren zou denken. Het is goed om dat te doorzien en in een vroeg stadium daar al op in te kunnen spelen.”
Hoe het platform NPVI werkt
Het platform NPVI probeert met adviezen de verduurzaming van de industrie te versnellen.
Homan: “We kijken met het platform naar wat er nu nog mist om de klimaatdoelen te halen. Daarin handelen we oplossingsgericht.
Mensen van 28 verschillende organisaties denken gezamenlijk na over oplossingen. Ze doen dat op eigen titel en brengen daarmee hun kennis en ervaring in. We hebben een heel mooie combinatie die leidt tot echt nieuwe gesprekken die elders minder divers zijn. Dat was ook de aanpak van het Klimaatakkoord: ga met een brede groep praten over oplossingen vanuit het idee dat je er ook verder mee komt. We zien elkaar relatief vaak: 1 keer in de 2 maanden. We hebben verschillende werksessies waar we in verschillende werkvormen komen tot oplossingen. We proberen ook altijd iemand eigenaar te maken van een dossier, zodat ze ook buiten de vergadering wat kunnen voorbereiden.”
Diversiteit gesprekspartners belangrijk
Het platform kent een brede vertegenwoordiging en die is nodig om veranderingen in gang te kunnen zetten. Homan: “Het is altijd goed om oog te houden voor het maatschappelijke draagvlak. Het mooie van het platform zoals wij dat nu hebben is dat we eigenlijk een heel brede vertegenwoordiging zijn. We zijn niet alleen maar een vertegenwoordiging van industriële bedrijven maar ook Stichting Natuur & Milieu zit erbij, de vakbond, netbeheerders, InvestNL toten de klimaat en energiekoepel (KEK). Je ziet dat de zorgen heel breed zijn en dat de oplossingen ook breed worden gedragen.”
Breed draagvlak maakt besluitvorming makkelijker
De vraag blijft of het politieke beleid ook iets doet met de adviezen van het platform NPVI.
Homan: “Als bestuurder weet ik uit ervaring dat het makkelijker is om een besluit te nemen als je weet dat een heel grote groep van divers pluimage denkt dat het een goed idee is. Dat je niet, voordat je naar buiten gaat, denkt: ik doe iets verkeerds terwijl je hoopt het goede te doen. Je wilt uiteindelijk vanuit een brede groep kijken wat nu goede oplossingen kunnen zijn in de hoop dat dat wordt overgenomen. Je ziet dat het ook leidt tot samenwerking en dat vind ik er heel positief aan. Dat is de meerwaarde van het platform. Het is niet: we leveren een advies op en we gaan weer naar huis. We zitten er de volgende week weer, we gaan door, we voelen ons er verantwoordelijk voor vanuit de motivatie dat we dit met elkaar kunnen regelen. Het is misschien wel de enige juiste manier in deze tijd: dat je de verbinding met elkaar zoekt, wat je achtergrond ook is.”
Platform draagt actief bij aan oplossingen
Concrete mijlpalen zijn in tijden van een ‘perfect storm’, zoals Homan de huidige situatie noemt, lastig vast te leggen. Toch ziet Homan dat het platform actief bijdraagt aan oplossingen voor de uitdagingen die er zijn. “Het is ook niet voor niets dat minister Sophie Hermans ons gevraagd heeft om een advies met alternatieve maatregelen om de klimaatdoelen te halen. De minister hecht waarde aan onze adviezen. En dat is voor mij wel een signaal dat we met dit platform echt een verschil maken.”
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Het platform is ook een maatschappelijke groep, waarin niet alleen over de techniek wordt gesproken legt Homan uit. “Het gaat júist niet alleen over de techniek, maar ook over de gevolgen. Als nu veel mensen op straat komen te staan, hoe moet je ze dan omscholen? Is daar wel genoeg aandacht voor? Kunnen we mensen die uitvallen bij het ene bedrijf, elders aan het werk krijgen bij een ander bedrijf? Zodat toch die kennis en expertise niet verloren gaat omdat ze naar een andere sector gaan? We hebben de mensen, de industrie en de technieken echt nodig. Wij voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om die industrie niet alleen te verduurzamen, maar ook om te zorgen dat die verduurzaming in Europa en Nederland plaatsvindt.”
Drieluik
Dit interview is het eerste deel uit een drieluik. In het tweede deel gaan we in op het advies dat het Platform NPVI gaf aan de stuurgroep NPVI begin dit jaar.