De verduurzaming van de industrie is in volle gang. Warmteopslag is een van de meest veelbelovende innovaties om industriële processen af te stemmen op het wisselende aanbod van duurzame energie. Slimme warmteopslagtechnologieën verlagen de CO₂-uitstoot drastisch. Ze leveren daarnaast kostenbesparing en meer flexibiliteit op voor industriële bedrijven. Dat blijkt uit recent TNO-onderzoek.
Waarom is warmteopslag de sleutel tot succes?
Veel industriële processen hebben warmte nodig, maar duurzame bronnen als zonne- en windenergie leveren niet altijd op het juiste moment energie. Warmteopslag lost dit probleem op. We slaan energie op als deze ruim beschikbaar is en geven het vrij als het nodig is. Dit betekent minder afhankelijkheid van aardgas en een veel stabielere energievoorziening.
Van theorie naar praktijk: kansen voor bedrijven
Uit het onderzoek van TNO komen tal van innovatieve oplossingen naar voren, zoals:
- Thermische batterijen: Deze slaan warmte op in materialen zoals zout, steen of metaal en kunnen temperaturen tot honderden °C bereiken.
- Aquifer warmteopslag (ATES): een techniek waarbij warmte wordt opgeslagen in ondergrondse waterlagen, ideaal voor langdurige opslag.
- Hoge-temperatuuropslag in gesmolten zout: een oplossing die vooral interessant is voor zware industrieën met extreme warmtebehoeftes.
Bedrijven die deze technologieën omarmen, kunnen hun energiekosten verlagen, voldoen aan strengere regelgeving en een duurzamer imago opbouwen.
Ruime ervaring van voedselproducenten tot chemische sector
Steeds meer bedrijven zetten stappen richting duurzame warmteopslag: van voedselproducenten tot chemische fabrieken. Zo gebruikt Pepsico in zijn aardappelchipsfabriek een warmtebatterij om duurzame elektriciteit op te slaan in de vorm van warmte en te hergebruiken voor het opwarmen van de thermische olie. Tegelijkertijd experimenteren EnergyNest en Enel in de Rotterdamse haven met thermische batterijen om restwarmte optimaal te gebruiken.
In het onderzoek vind je meer voorbeelden van zowel bewezen als toegepaste warmtetechnologieën. Ook is er aandacht voor opkomende en veelbelovende warmteopslagtechnieken. Zoals in het buitenland gerealiseerde projecten voor de keramiek- en staalindustrie voor hoge-temperatuur warmteopslag (vaste stof opslag tot 1500°C).
Handig zijn de tabellen en afbeeldingen met overzichten van alle bij TNO bekende warmtetechnieken, inclusief verwijzingen.
Afbeelding: De belangrijkste bedrijven die warmteopslagtechnologieën ontwikkelen, weergegeven naar temperatuurniveau, locatie van het hoofdkantoor en toepassing (levering van warmte en/of elektriciteit). Bron: TNO 2025, R10406: Overzicht industriële warmteopslagtechnieken en toepassingen, energy.nl

Details
Het plaatje toont de belangrijkste bedrijven die warmteopslagtechnologieën ontwikkelen, weergegeven naar temperatuurniveau, locatie van het hoofdkantoor en toepassing.
Max Temperature of storage materials (graden Celsius): 0 tot 2000
Legenda: vierkantje staat voor United States, Rondje staat voor Europe en Driehoek staat voor Other
De volgende bedrijven staan weergegeven: Heatris, Clcetam Fourth Power, Antora, Redoxblox, Electrified Thermal Solutions, Rondo, Kraftblok, Thermophoton, 1414 Degrees, Kraftanlagen, Storasol, Carbon Clean Technologies, Brenmiller, Lumenon, Magaldi, Storworks, Hymne, Malta, MGA Thermal, Stiesdal, Caldera, Build to Zero, Elstor, Kyoto, EnergyNest, Torc, Man ETES, Pintail Power, Echogen en Raygen
Lees het onderzoek