‘Filerijden op het net voorkomen door data te delen’

15-04-2025

Data Safe House is een plek voor de industrie om vertrouwelijke energieverduurzamingsplannen veilig met netbeheerders te delen. Dit moet tot meer zekerheid in investeringsplannen en een snellere energietransitie leiden. Samen met Air Liquide en Data Safe House kijken we hoe dit in de praktijk werkt.

Ze zijn met waterstoftechnologie bezig voor eigen productie-installaties, investeren in CO₂-afvang- en opslag en er wordt onder andere gewerkt aan elektrolysers voor groene energie. Air Liquide investeert en innoveert volop als producent en leverancier van industriële gassen. Voor Philippe Engels, Industrial Affairs Manager bij Air Liquide, zijn de veranderingen in de energiemarkt al jaren urgent.  

Philippe Engels van Air Liquide (l) en John Harinck van Data Safe House (r)

Grote stap gezet door plannen in groepsverband te delen 

“Elektrificatie is niet eenvoudig, want het net kreunt onder de congestie. Voor alle grote sites van Air Liquide hebben we één-op-één contact met netbeheerders. Maar andere bedrijven doen dat ook. Onderling overleg en afstemming kan efficiënter, want projecten zijn vaak gekoppeld aan andere bedrijven binnen hetzelfde cluster. Iedere keuze heeft invloed op elkaars wensen. Net zoals andere industriepartijen delen wij via Data Safe House onze verduurzamingsplannen op een veilige, betrouwbare manier met de netbeheerder. Dat verschillende marktpartijen op deze manier hun informatie delen met de netbeheerders, is een mega stap vooruit. De netbeheerder kan zo veel beter de toekomstige files op het net managen en energie-infrastructurele projecten prioriteren.”

Data Safe House legt de basis voor wat nodig is

De uitdagingen op het net zorgen er inmiddels voor dat flexibiliteit beloond wordt. “Vanuit Air Liquide kunnen we filerijden op het stroomnet voorkomen door bepaalde installaties op andere momenten te laten draaien. In ruil daarvoor krijgen we korting op de tarieven. Zo krijgen we iets meer zekerheid in de beschikbaarheid van energie-infrastructuur. Hoeveel en wanneer wij kunnen afschakelen, delen we in Data Safe House. Samen met de data van de andere bedrijven ontstaat er inzicht in de mogelijkheden. Data Safe House helpt de netbeheerder dus om datgene te doen wat nodig is. Dat ook het data-format in het IT-platform op deze flexibilisering wordt aangepast, juichen wij toe.” 

Vertrouwelijkheid data continu gewaarborgd 

“Veel van onze klanten, maar ook concurrenten zijn onderdeel van Data Safe House. Daarom is het van groot belang dat vertrouwelijkheid continu gewaarborgd is binnen het platform. Dat doen we samen met Data Safe House Manager John Harinck van het cluster Zeeland West-Brabant en in het Data Board waar alle bedrijven en netbeheerders vertegenwoordigd zijn. Vertrouwelijkheid is het bestaansrecht van Data Safe House. De veiligheid van de data, wie welke data wanneer mag inzien en om welke reden, dat wordt allemaal vastgelegd. Data wordt door Data Safe House gevalideerd en zelf houden we het 2 keer per jaar up-to-date. Samen zorgen we ervoor dat de netbeheerder beter inzicht krijgt en niet alleen maar problemen stapelt. Via Data Safe House hebben we een stoel aan de gesprekstafel. Ik heb er vertrouwen in dat door samenwerking de benodigde energie-infrastructuur er ook daadwerkelijk komt.”

Terugkoppelen op een lager niveau

Volgens Philippe is de globale terugkoppeling vanuit de netbeheerder punt van aandacht. “Wat wordt er op korte termijn gedaan op basis van de door ons aangeleverde data? Kijk, zij moeten wennen aan de informatie die wij leveren, maar wij moeten ook wennen aan de langetermijnvisie die de netbeheerder hanteert. Het zou mooi zijn als we dat samen iets specifieker kunnen maken. Dat we concreet weten wanneer en waar meer capaciteit beschikbaar komt. De netbeheerders doen ontzettend hun best en we zetten stappen, maar de interpretatieslag van high-level naar kortetermijnoplossingen, daar valt nog winst te behalen. Data Safe House helpt om dat voor elkaar te krijgen.” 


Dit interview is het eerste deel uit een serie met Data Safe House. Samen met de industrie bespreken we het nut en de noodzaak om data te delen over vertrouwelijke energieverduurzamingsplannen. In het 2e deel nemen we een kijkje bij een ander industriecluster.


Meer weten? 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen