"Informatie delen is investeren in de toekomst

03-06-2025

Data Safe House is een plek waar de industrie vertrouwelijke plannen voor energieverduurzaming veilig kan delen met netbeheerders. Dit zorgt voor meer zekerheid bij investeringen en versnelt de energietransitie. Tamme Mekkes (Chane) noemt het een noodzakelijke schakel in de Rotterdamse Botlek. 

Industrieclusters

Cluster Rotterdam-Moerdijk

Het Data Safe House helpt om betere afstemming te krijgen tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet. Bedrijven delen hun plannen vertrouwelijk, zodat netbeheerders op tijd kunnen investeren in capaciteit. Zo voorkom je vertraging en krijgt de energietransitie meer vaart. 

Verduurzaming in volle gang 

Als dienstverlener voor opslag, verwerking en logistiek van vloeibare bulkgoederen, beweegt Chane mee met de duurzame ambities van haar internationale klanten. We maken de opslagcapaciteit duurzamer en groter. Sinds de start van Data Safe House in het cluster Rotterdam-Moerdijk is Mekkes al actief betrokken. “Voor nieuwbouw en verduurzaming hebben we groene stroom en brandstoffen nodig. Energie die niet zomaar voorhanden is en waar nieuwe energie-infrastructuur voor nodig is. Dat kost tijd en geld. Ons doel is om in 2030 de CO2-uitstoot van de terminals met 55% te verminderen vergeleken met 2020. De afgelopen 4 jaar hebben we dat stapsgewijs gehaald. Bijvoorbeeld door terminals aan te sluiten op een netwerk met restwarmte van de buren en door opslagtanks te isoleren. Bij alle 21 terminals in 6 verschillende landen zijn we overgegaan op 100% groene elektriciteit.” 

Wiebe Buist van Data Safe House (l) en Tamme Mekkes van Chane in de Rotterdamse Botlek. 

 

Van het gas af is grootste uitdaging 

Chane gebruikt veel gas om producten als plantaardige vetten en oliën in opslagtanks te verwarmen. Dat gebeurt met stoomketels. De energietransitie wringt hier volgens Mekkes het meest. “We zoeken naar alternatieve bronnen voor gas, zoals elektrificatie, duurzame brandstoffen en restwarmte. Groene waterstof is duur en praktisch niet te krijgen en de netwerkaansluitingen zijn ontoereikend om ons proces te elektrificeren. We zien verschillende opties, maar in feite zijn er geen opties. Hoe krijgen we die wel beschikbaar? In ieder geval door onze verduurzamingsplannen te delen met netbeheerders. Daar helpt Data Safe House bij.” 

Deurtje open 

“Niet alleen wij delen data op een veilige manier, maar andere bedrijven in onze omgeving doen dat ook. De netbeheerder kan zo betere scenario’s en investeringsplannen maken. Wij snappen dat Data Safe House onze uitdagingen niet op korte termijn oplost. Maar door informatie te delen, weten we beter hoe de vlag erbij hangt. Als daardoor ergens een deurtje opengaat, dan zijn we van de partij. We hebben extra geld van buiten nodig om de problemen op te lossen. Via Data Safe House zijn we daar onderdeel van.” 

Wiebe Buist, Data Safe House manager voor het cluster Rotterdam-Moerdijk, ziet veel bereidheid bij de industrie. “De wil om te investeren in verduurzaming is groot. Dat zien we terug in de bereidheid om verduurzamingsplannen te delen met de netbeheerders. Dat is al een enorme sprong vooruit. In de Data Board is de industrie in gesprek met netbeheerders. De stap van dialoog naar uitvoering is daarbij cruciaal. Dat betekent dat de netbeheerders terugkoppeling geven over wat ze gaan doen met de data van de industrie. Dat leidt tot concrete projecten. We hebben al verschillende aanvragen voor data gekregen. Er is dus behoefte om met data van de industrie plannen te maken en onderzoek te doen." 

Vaart erin 

“Of we er bij Chane al iets concreets van terugzien? We schaken op verschillende borden met diverse organisaties. Door mee te doen met Data Safe House, is het hele circus sneller in beweging gekomen. Ik merk dat de samenwerking tussen collega industriepartijen en netbeheerders positief is veranderd. We hebben elkaar nodig. Beter inzicht in de plannen van industriepartijen leidt tot versnelde verzwaring van middenspanningsstations. Er gebeuren dingen die 2 jaar geleden niet gebeurden, dankzij data en inzicht. Er zit dus beweging in.” 

Welwillend om te delen 

Mekkes voorziet een belangrijke rol voor Data Safe House. “Data gathering bij de netbeheerder blijft lastig. Om vertrouwelijkheidsredenen krijgen zij beperkt inzicht in de plannen van de industrie. Omdat Data Safe House een stichting is, haalt dat de gevoeligheid en de spanning een beetje weg. Dat maakt industriepartijen sneller geneigd om data te delen. Langs de kantlijn blijven staan levert niks op. Het zou mooi zijn als Data Safe House voor alle partijen een soort one-stop-shop wordt bij aankomende CES (Cluster Energie Strategieën)-trajecten. De eerste investering om data in te voeren is klein. Je hoeft alleen elk jaar een update te geven. Is de data nog actueel? Zijn er initiatieven gestopt of bijgekomen? Zo zorgen we samen voor een actuele, veilige ‘kluis’ aan waardevolle informatie om de energie-infrastructuur versneld te verduurzamen.” 

Dit interview is het tweede deel uit een serie met Data Safe House. Samen met de industrie bespreken we het nut en de noodzaak om data te delen over vertrouwelijke energieverduurzamingsplannen. In het volgende deel nemen we een kijkje bij een ander industriecluster. 

Meer weten? 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen