Behoefte aan duidelijkheid en perspectief
Om de deadline te halen, hebben bedrijven duidelijkheid en perspectief nodig om hun investeringen te kunnen plannen en financieren. Vervolgens is er tijd nodig om de installaties (om) te bouwen en zodoende ook daadwerkelijk de CO2-uitstoot te verminderen. Dit thema schetst het belang van tijdig investeren om de CO2-reductiedoelen voor 2030 te halen. Het NPVI stimuleert de bestaande industrie om vóór 2025 beslissingen te nemen voor de ombouw van faciliteiten naar duurzamere productie. Het benadrukt de noodzaak om obstakels aan te pakken om vooruitgang te kunnen boeken.
Rol van overheid en netbeheerder
Het proces richting investeringsbeslissingen is gebaat bij voorspelbaar beleid, passend instrumentarium, evenwichtige kosten en duidelijkheid over energieleverantie. Met name overheden en netbeheerders dragen de zorg voor het minimaliseren van randvoorwaardelijke onzekerheden.
Tijdige besluitvorming van de industrie
De maatwerkbedrijven moeten uiterlijk in 2025 hun Final Investment Decision (FID) nemen. Ook overige ETS-bedrijven worden gestimuleerd om tijdig hun FID te nemen.
Maatwerkaanpak voor CO2-reductie
Het doel van de maatwerkaanpak is extra reductie realiseren ten opzichte van de Nederlandse CO2-heffing. De maatwerkaanpak houdt in dat de overheid en bedrijven die in de top 20 staan van grootste industriële uitstoters, afspraken maken over het bereiken van die reductie, inclusief afspraken over middelen. Deze afspraken gaan verder dan alleen het reduceren van CO2-emissies. Ze dragen ook bij aan het realiseren van een schone en veilige leefomgeving.
Vooruitgang en mijlpalen
Momenteel lopen er meerdere maatwerktrajecten om tot deze afspraken te komen. De voortgang en uitkomst van deze trajecten hangt af van diverse mijlpalen die in andere thema’s van de Routekaart genoemd zijn, zoals op het gebied van waterstof, elektrificatie en CCS. Ook de strategie en het commitment van buitenlandse hoofdkantoren spelen een rol.
Na het behalen van de mijlpalen die de stadia van afspraken markeren (EoP, JLoI, bindende afspraken), gaan bedrijven over tot het daadwerkelijk realiseren van de verduurzamings-maatregelen. Zodra een bedrijf en de overheid bindende maatwerkafspraken tekenen, wordt bekend welke projecten zij zullen realiseren en wat het realisatiejaar is van deze projecten.
Relevante trajecten
- Maatwerk: Ondertekenen van Expression of Principles (EoP, stap 1), Joint Letter of Intent (JLoI, stap 2) en bindende afspraken (stap 3) met bedrijven in de top 20 van industriële uitstoters.
- Maatwerk: Ondertekenen van EoP, JLoI, en bindende afspraken met bedrijven buiten de top 20.
- Maatwerk: Fysieke realisatie van de afspraken (uiterlijk 2030)
- Cluster 6: Verduurzamingsplannen ETS-bedrijven
- Piekbelasters stikstof: Openstelling ammoniakregeling.
- Klimaatplan 2025-2030
CO2-doelstellingen 2030
Nederland heeft als doel dat de broeikasgasemissies in 2030 met 55% zijn gereduceerd t.o.v. het niveau in 1990.
1. Maatwerkbedrijven - top 20 uitstoters: 16 Mton CO2-reductie in 2030 t.o.v. 1990.
2. Cluster 6-bedrijven:4,3 Mton CO2-reductie in 2030 t.o.v. 1990 (excl. maatwerkafspraken).
2. Aanvullend - buiten top 20 uitstoters: 0,5 Mton CO2-reductie in 2030 t.o.v. 1990; waarvan 0,3 Mton via maatwerkafspraken. Cluster 6 en 0,3 Mton via de waterzuiveringsindustrie.
NPVI-doelen
1. Tijdig helder beleid ten aanzien van investeringklimaat en duidelijkheid over aanpak van knelpunten
2. Tijdige besluitvorming maatwerkbedrijven voor hun FID, uiterlijk 2025
3. Tijdige besluitvorming overige ETS-bedrijven voor hun FID