Dit thema concentreert zich op directe elektrificatie. Het NPVI richt zich op grootschalige elektrificatie van industriële processen, voldoende betaalbare CO2-vrije elektriciteit voor de industrie, en ontwikkeling van infrastructuur voor elektriciteitstransport en -opslag om de vraag en het aanbod in balans te houden.
Elektrificatie van industriële processen
Voor de elektrificatie van industriële processen heeft de industrie steeds meer hernieuwbare energiebronnen nodig en is slim energiegebruik een vereiste. Tegelijkertijd is het cruciaal dat tarieven voor groene stroom concurrerend zijn om de overstap voor bedrijven aantrekkelijk te maken.
Balans in vraag en aanbod
Hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind leveren geen constante energiestroom. Fluctuaties in vraag en aanbod zijn een uitdaging. Flexibele oplossingen, zoals slimme invoeding en afname van elektriciteit en energieopslag, zijn nodig om de balans te handhaven en stabiliteit te garanderen. Daarnaast zullen regelbar en CO2-vrije elektriciteitscentrales een belangrijke rol hebben in een volledig CO2-vrij elektriciteitssysteem als back-up vermogen om de leveringszekerheid op een duurzame manier te borgen.
CO2-vrije elektriciteitsdoelen
Beleidsdoelen voor ontwikkeling aanbod groene elektriciteit:
- Op land (wind en zon): 35 TWh/jaar opwek in 2030
- Op zee (wind): 21 GW capaciteit (80+ TWh/jaar opwek) in 2030 [Routekaart wind op zee]
- Elektriciteit speelt een belangrijke rol in het behalen van EU RED-doel voor hernieuwbare energie (minstens 40%) [Fit for 55]
- In 2030 komt 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen
Robuuste en betaalbare infrastructuur
De toenemende vraag naar elektriciteit vraagt om versterking en uitbreiding van elektriciteitsnetwerken. Waar transportcapaciteit ontoereikend is om de vraag en aanbod te faciliteren, ontstaat netcongestie. Robuuste infrastructuur om deze problematiek te voorkomen is essentieel. Slimme technologieën en bovenal investeringen vormen de basis hiervan. Tegelijkertijd is het cruciaal dat tarieven voor infrastructuur concurrerend zijn.
Tijdige realisatie
De elektrificatie van industriële processen vereist een geplande en tijdige aanpak. Het opschalen van oplossingen, zoals modellen voor flexibele afname, kan helpen om barrières weg te nemen. Wanneer nodig worden bedrijven ondersteund bij het identificeren van haalbare elektrificatiepaden en bij het realiseren van projecten, zodat de doelen die gesteld zijn voor de industrie gehaald worden binnen de gestelde termijnen.
Relevante programma’s
- Netbeheerders hebben de toekomstvisie voor de energieketen geformuleerd in diverse documenten, zoals de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 (II3050)
- Programma’s waarin elektrificatie een (hoofd-) rol speelt zijn onder andere
- Wind op Zee (WOZ), Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (MIEK), Nationaal Plan Energiesysteem (NPE), Programma Energiehoofdstructuur (PEH) en de cluster strategieën (CES-sen).
- IBO-langetermijnfinanciering infrastructuur
NPVI-doelen
- Voldoende en betaalbaar aanbod van ( CO2-vrije) elektriciteit voor de industrie (inclusief kosten infrastructuur)
- Voldoende flexibiliteit
- Adequate infrastructuur voor transport (inclusief aanpak
- netcongestieproblematiek)
- Tijdige realisatie van elektrificatie in de industrie