CCS wordt gezien als een cruciale technologie voor de industrie om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Met name op korte termijn wordt CCS gezien als tussenoplossing, maar ook in een klimaat-neutrale toekomst in en na 2050 kan CCS naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke rol blijven spelen.
Dit thema richt zich op het implementeren van CCS-projecten om CO2-uitstoot in de industrie te verminderen. Het NPVI streeft naar tijdige realisatie van CO2-afvang projecten inclusief transport en opslag van CO2. Porthos en Aramis zijn de CO2-infrastructuurprojecten die het meest gevorderd zijn in Nederland.
Projecten en tijdige uitvoering
Er zijn diverse CCS-projecten in diverse stadia van ontwikkeling. In Nederland zal vanaf 2026 Porthos als eerste grootschalige CO2-transport en opslagproject operationeel zijn. Het richt zich op het transport van CO2 voor vier industriële partijen in het Rotterdamse havengebied naar een leeg gasveld onder de Noordzee. Ook Aramis zal in deze regio operationeel zijn vanaf 2028/29. Met name in de industrie, waar directe emissiereductie op korte termijn lastig is, kan CCS een waardevolle technologie zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Het is essentieel dat de benodigde energie voor CCS afkomstig is van CO2-vrije installaties en duurzame bronnen.
Relevante trajecten
- Porthos (Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN). Het Porthos-project is toegevoegd aan het MIEK.
- Aramis (TotalEnergies, Shell, Energie Beheer Nederland (EBN) en Gasunie). Het Aramis-project is toegevoegd aan het MIEK.
- EU: Industrial Carbon Management Strategy (ICMS) o.a. visie op koolstofafvang en -opslag (CCS) en koolstofverwijdering)
- Routekaart koolstofverwijdering.
- Taskforce CCS (tijdelijke publiek-private werkgroep); monitoring van de CCS-markt actiever toezicht op redelijke tarieven en voorwaarden voor toegang tot CCS-infrastructuur.
NPVI-doelen
- Tijdige realisatie van essentiële CO2-afvangprojecten in de industrie
- Tijdige realisatie van voldoende en veilige infrastructuur voor transporten opslag
CCS-doelen
Nederland heeft als doel dat de broeikasgasemissies in 2030 met tenminste 55% zijn gereduceerd ten opzichte van het niveau in 1990. De Europese doelen voor CO2-injectiecapaciteit zijn ambitieus:
- Europees CO2-injectiecapaciteitsdoel: 50 miljoen ton per jaar in 2030, 280 miljoen ton in 2040, en 450 miljoen ton in 2050 (ICM)
- Streefdoel Porthos: circa 37 miljoen ton CO2 in totaal, circa 2,5 miljoen ton CO2 per jaar gedurende 15 jaar
- Streefdoel Aramis: uiteindelijk 22 miljoen ton CO2 per jaar, in velden met totale capaciteit van meer dan 400 miljoen ton
Rol CCS richting 2030
- Ruwweg de helft van de benodigde CO2-reductie in 2030 (t.o.v. 2021) komt van CCS;
- CCS is een bewezen techniek die relatief snel en goedkoop inzetbaar is;
- Alternatieve maatregelen als groene waterstof en directe elektrificatie kunnen niet
- tijdig in voldoende en betaalbare hoeveelheden worden gerealiseerd
Rol CCS richting 2040
- Om klimaatneutraliteit te realiseren, speelt CC(U)S hoe dan ook een rol richting 2050
- CCS is vooralsnog de enige betaalbare en schaalbare technologie voor
- koolstofverwijdering. Op termijn zal CCS in toenemende mate worden toegepast bij met name bij de productie van biobrandstoffen en-grondstoffen.