Uniper is van plan een zogenaamde torrefactiecentrale te bouwen op Chemelot. Hierbij wordt biomassa onder relatief lage temperaturen zuurstofloos omgezet in gas en biokool. Het biokool kan vervolgens worden vergast tot een methaan- en koolmonoxiderijk mengsel: syngas. De chemische bedrijven op het Chemelot-terrein kunnen dit syngas gebruiken om er kunst- en meststoffen van te maken. Daarmee verduurzamen ze direct hun producten.
Modulair
Uniper onderzoekt nog de haalbaarheid van het project. Als alle seinen op groen staan, zou de eerste fase van de fabriek rond 2027/2028 kunnen produceren. De modulaire fabriek zou daarna kunnen worden opgeschaald.
Duurzamer
Uniper wil een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de industrie en tegelijkertijd de leveringszekerheid van groene energie waarborgen. Groen gas en elektrificatie zijn mogelijke routes om chemische productieprocessen te verduurzamen.
De aanleg van de waterstof backbone voor Chemelot staat echter gepland voor na 2028 en de uitbreiding van het elektriciteitsnet op Chemelot voor na 2030. In de tussentijd overweegt Uniper om syngas uit getorrificeerde biomassa te gebruiken om de chemische productie duurzamer te maken.