Naar aanleiding van het Rotterdams Klimaatakkoord is een koplopersprogramma geschreven, dat laat zien welke verduurzamingsstappen de partijen in het HIC zetten en wat de projecten en plannen zijn voor de toekomst. Het koplopersprogramma geeft de Rijksoverheid, bedrijven en andere betrokkenen inzicht in de voortgang en in de randvoorwaarden die geschept moeten worden om verder te komen met de energietransitie in het HIC.
De belangrijkste randvoorwaarden zijn heldere en constante meerjarige regelgeving, de juiste financiële condities en sturing op en investeringen in infrastructuur. Daarnaast zijn er randvoorwaarden op het niveau van één of meer van de vier waardeketens (waterstof, elektrificatie, restwarmte en circulair), zoals voldoende aanbod van groene elektronen en het wegnemen van wetgeving die circulair gebruik van grondstoffen in de weg staat. Ten slotte zijn er randvoorwaarden voor de realisatie van individuele projecten binnen de waardeketens.
Inmiddels is de eerste Cluster Energie Strategie (CES) Rotterdam-Moerdijk opgesteld, waarin 6 sleutelprojecten zijn geïdentificeerd die een katalysator vormen voor de energietransitie in de regio en tegelijkertijd belangrijk zijn voor de nationale economie en het toekomstige verdienvermogen van ons land.
Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van Deltalinqs, provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Moerdijk, Stedin en Havenbedrijf Rotterdam (voorzitter) analyseerde niet alleen toekomstige energiestromen en de verduurzamingsplannen van de industrie, maar keek eveneens naar behoud en waar mogelijk versterking van de strategische positie van Rotterdam-Moerdijk in Noordwest-Europa. Dat leidde tot een selectie van 6 projecten.
Bekijk hier de Cluster Energie Strategie
Contact
Voor meer informatie of om in contact te komen met het cluster Rotterdam-Moerdijk kunt u contact opnemen met de RVO accounthouder van cluster Rotterdam-Moerdijk: Maxim Snippe.