Melkpoederproducent Vreugdenhil versnelt verduurzaming door regionale samenwerking 

09-04-2025

Vreugdenhil werkt regionaal samen met netbeheerders en bedrijven om elektrificatie mogelijk te maken. Netcongestie belemmert verduurzaming en hoge aansluitkosten drukken op de verduurzamingsplannen, maar met regionale samenwerking en slimme keuzes benut het de beschikbare capaciteit.

Industrieclusters

Cluster 6

Industrieroutes

Elektrificatie
Proces-efficiëntie en restwarmte

Vreugdenhil Dairy Foods is een toonaangevend bedrijf in de zuivelindustrie met 4 fabrieken en levert aan 130 landen wereldwijd. Het richt zich op de verduurzaming van de productieprocessen. In samenwerking met andere bedrijven leidt dit tot praktische oplossingen. Stichting Cluster 6 ondersteunt de samenwerking door bedrijven bij elkaar te brengen en de knelpunten inzichtelijk te maken voor netbeheerders en overheden. In 2024 zijn 2 knelpunten voor verduurzaming op 2 productielocaties van Vreugdenhil aangepakt. In Scharsterbrug (Friesland) is, in samenwerking met de netbeheerder, een werkbare oplossing gevonden. In Gorinchem (Zuid-Holland) werkt Vreugdenhil samen met andere Cluster 6 bedrijven in de buurt om verduurzaming mogelijk te maken. 

Van ambitie naar concrete stappen in verduurzaming 

Vreugdenhil wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar het zet nu al stappen. Ze kopen sinds 2015 groene stroom in. In Barneveld werkt de fabriek al zonder gas. Op de andere locaties besparen het bedrijf veel energie. Dit doet het onder andere door restwarmte opnieuw te gebruiken en efficiënter met hun processen om te gaan. 

"We hebben in Gorinchem al 10% CO₂-reductie behaald. In een bestaande fabriek betekent dit al ingrijpende wijzigingen en investeringen. Voor de vervolgstappen hebben wij meer elektriciteit nodig." zegt Gert Hertong, programmamanager duurzaamheid. Dit laat zien dat ook grote industrieën met de juiste aanpak flinke stappen kunnen zetten. 

"We hebben een CO₂-reductieprogramma per locatie opgesteld. Eén locatie is al gasloos – dat is Barneveld. Dat voelt wel lekker: afvinken!"

Hertong werkt sinds 2018 voor Vreugdenhil en heeft een brede technisch-bedrijfskundige achtergrond. Vanaf 2021 coördineert hij het CO₂-reductieprogramma, dat zich richt op energiebesparing, elektrificatie en procesoptimalisatie. Hij brengt zijn ervaring in bij de besluitvorming en zorgt ervoor dat projecten niet alleen technisch haalbaar zijn, maar ook passen binnen de langetermijnstrategie van Vreugdenhil. "Mijn rol is om de juiste balans te vinden tussen ambitie en haalbaarheid. We willen grote stappen zetten, maar ook realistisch blijven," vertelt hij. 

Zijn aanpak is zowel strategisch als praktisch. Zo houdt Hertong zich bezig met de invoering van nieuwe technieken in de fabriek maar ook aanpassing van de contracten voor energie-inkoop. "We werken samen met experts, leveranciers en netbeheerders om oplossingen te vinden die écht werken voor ons bedrijf," legt hij uit. 

Efficiënter energiegebruik en CO₂-reductie in de industrie 

In Gorinchem gebruiken ze restwarmte opnieuw met een 350 kW warmtepomp. "We benutten alle warmte opnieuw. Ook verbeteren we het proces steeds," zegt Hertong. Zo bespaart Vreugdenhil gas en werkt het efficiënter. De restwarmte gebruiken we voor de opwarming van proceslucht en water, waardoor we minder fossiele brandstof nodig hebben. Dit is een concreet voorbeeld van hoe bedrijven slimmer kunnen omgaan met energie. 

Naast energiebesparing zet Vreugdenhil ook stappen om productieprocessen te elektrificeren. Elektrische alternatieven voor gasgestookte systemen zorgen voor minder CO₂-uitstoot en passen binnen de klimaatdoelen. Toch brengt deze overstap ook uitdagingen met zich mee. 

Oplossingen voor netcongestie en energievoorziening 

Elektrificatie vraagt veel stroom, maar het elektriciteitsnet heeft weinig ruimte. Dit heet netcongestie en is een groot probleem in Nederland. In Friesland, bij de fabriek in Scharsterbrug, was dit een belangrijke uitdaging. "Er was geen extra stroom beschikbaar, maar na overleg met Liander kregen we toch een hoeveelheid stroom waar we de eerste stappen mee kunnen zetten," zegt Hertong. 

Door de extra capaciteit kan het bedrijf een elektrische stoomgenerator plaatsen. Dit systeem vervangt deels de gasgestookte stoominstallaties. Zo wordt de fabriek duurzamer. 

Daarnaast onderzoekt Vreugdenhil een warmtebuffer om energie op te slaan. Zo kan het energienet worden ontlast bij zware belasting. 

Cluster 6-aanpak: samenwerking voor duurzame industriële groei 

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei bracht via de Cluster-6-casusaanpak bedrijven, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), netbeheerders en andere overheden samen om knelpunten op te lossen. "In Gorinchem en Leerdam werkt Vreugdenhil samen met onder andere de gemeente en 4 bedrijven uit Cluster 6. "We onderzoeken hoe samenwerking voor energie verduurzaming voor elke partij mogelijk maakt, ondanks de netcongestie.

"Een gezamenlijke energieroadmap laat zien dat samenwerking meer verduurzamingsinitiatieven mogelijk maakt. De hoge en sterk gestegen aansluitkosten voor de capaciteitsuitbreidingen zetten de plannen onder druk. Eén van de oorzaken is de grote afstand tot energiehoofdinfrastructuur. Stichting Cluster 6 helpt met de regioaanpak door problemen zichtbaar te maken en partijen te verbinden die kunnen helpen bij een oplossing.

“Cluster 6 helpt ons enorm. Het brengt bedrijven en netbeheerders bij elkaar”

“In Gorinchem hebben we opgetrokken met een andere bedrijf de aanvraag van meer vermogen. Er was onvoldoende ruimte beschikbaar voor beide aanvragen. Door onderlinge afstemming kunnen we ieder wel een gedeelte krijgen. Hiermee kunnen beide bedrijven de komende jaren stappen zetten in de verduurzaming. Daarbij hebben we ook de synergie onderzocht bij het aanleggen van de kabels. Dat is samenwerking,” zegt Hertong.  Hierdoor werd de beschikbare capaciteit beter verdeeld en konden beide bedrijven verder met hun verduurzaming. 

Door goed overleg verdelen de bedrijven de stroom slim en vinden ze samen oplossingen. "Cluster 6 helpt ons enorm. Het brengt bedrijven en netbeheerders bij elkaar," zegt Hertong. Dit soort initiatieven zijn cruciaal om de industrie te verduurzamen en de druk op het net te verminderen. 

Hoe Vreugdenhil een duurzame fabriek realiseert 

Een goed voorbeeld van de aanpak van Vreugdenhil is de elektrificatie van hun fabriek in Scharsterbrug. Hier werken het bedrijf aan een hybride systeem waarin elektriciteit de primaire energiebron wordt, maar gas nog als back-up beschikbaar is. Dit systeem zorgt voor meer flexibiliteit en maakt het mogelijk duurzamere keuzes te maken zonder dat de productie stilvalt. 

Daarnaast werkt Vreugdenhil samen met andere bedrijven en netbeheerders aan innovatieve oplossingen. Zo kijken ze naar energieopslag en vraagsturing, waarbij bedrijven hun stroomverbruik aanpassen aan het aanbod. Dit soort slimme systemen kunnen in de toekomst netcongestie verminderen en het gebruik van duurzame energie optimaliseren. 

4 Tips voor collega-ondernemers 

Vreugdenhil deelt belangrijke lessen voor andere bedrijven: 
  1. Werk samen:

    Zoek samenwerkingen in de regio, ook buiten de gemeente- en provinciegrenzen. Het kan juist belangrijk zijn in contact te zijn met partijen die op hetzelfde onderstation zijn aangesloten. Samen bereik je meer en vind je oplossingen die alleen niet mogelijk zijn. 

  2. Bereid je voor:

    Zorg dat je plannen klaar zijn voor investeringen en netaanvragen. Beslissingen over stroomaansluitingen moeten snel worden genomen, dus een goede voorbereiding is essentieel. 

  3. Wees flexibel:

    Gebruik hybride systemen en buffers. Dit helpt om beter om te gaan met schommelingen in stroomaanbod en kan bedrijven een voordeel geven bij netbeheerders. 

  4. Investeer in kennis:

    Blijf op de hoogte van nieuwe technologieën en subsidieregelingen. Dit kan helpen om kosten te verlagen en duurzame innovaties sneller door te voeren. 

Actieplan 2.0 Cluster 6 

Samenwerken aan verduurzaming binnen Cluster 6? De casusaanpak helpt je op weg. Met andere partijen werk je aan kansrijke oplossingen en deelt kennis en ervaring in de regio. 

Eind april lanceert het ministerie van Klimaat en Groene Groei het Actieplan 2.0 Cluster 6. Met de ervaringen tot nu toe hebben we de aanpak verbeterd. Zo kunnen we jou en andere bedrijven nog beter helpen bij de verduurzaming van je bedrijf. 

Ook interessant?

Verduurzamingsroute elektriciteit


Wat vind jij van onze verhalen?

Help ons onze verhalen te verbeteren door onze vragenlijst in te vullen. Dit kost slechts 5-10 minuten.

Vul onze vragenlijst in

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen