Fujifilm streeft naar 100% fossielvrije productie

02-06-2025

Als er een bedrijf is dat ervaring heeft met transities en transformaties, dan is het wel Fujifilm in Tilburg. De fabriek was meer dan 40 jaar geleden ingericht om fotopapier, fotorolletjes en offsetplaten te produceren.

Branches

Chemische industrie

Industrieclusters

Cluster 6

Industrieroutes

Elektrificatie

Door de opkomst van digitale fotografie daalde de vraag naar fotorolletjes langzaam maar zeker. In 2006 was de vraag zo laag dat Fujifilm besloot de fabriek te sluiten. Uiteindelijk kromp ook de markt voor offsetplaten (drukplaten voor lithografie) zodanig dat het bedrijf deze fabriek in 2022 sloot. Het fotopapier bleef nog wel gewild, met name voor hoge kwaliteit fotoboeken en losse prints. Maar die activiteiten waren niet genoeg om alle fabrieken op het 60 hectare grote terrein te laten draaien.

Fujifilm heeft veel kennis van meerlaagse coatings en dunne films. Daarom ging het bedrijf ook membranen maken, die kleine deeltjes uit gas of vloeistoffen filteren. Deze dunne films filteren microscopische deeltjes uit gas of vloeistoffen. Daarnaast is Fujifilm groeiend in de Healthcare en Life Sciences richting. Fujifilm koos voor Tilburg als Europese productielocatie voor celkweekmedia, een perfecte match! Sinds 2021 maakt Fujifilm in Tilburg ook celkweekmedia. President Albert van Maren: “Veel medicijnen en vaccins hebben levende organismen als basis. Deze organismen hebben een schone omgeving met voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Fujifilm Holdings had de specialist in dit soort media, Irvine Scientific, overgenomen. Het bedrijf produceerde al celkweekmedia in de Verenigde Staten. Wij hadden al ervaring met het onder schone omstandigheden mengen van poeders tot een homogene oplossing. De overstap was dan ook snel gemaakt. Nou ja snel, we moesten wel de hele fabriek leeghalen en opnieuw inrichten.”

Op weg naar CO2-neutraal produceren

De transitie naar CO2-vrije productie lijkt net zo geleidelijk te gaan. Van Maren: “We hadden al in 2006 vanuit ideologische motieven onze zinnen gezet op windenergie. Aangezien elektriciteit produceren niet onze corebusiness is, hebben we daarvoor een partnerschap gevonden met Eneco. De energieleverancier was bereid de investering te doen in 5 windturbines die op ons eigen terrein draaien. We hebben een eigen gesloten distributiesysteem dat de stroom dus direct aan onze fabrieken kan leveren. Daardoor hoeven we ook geen transportkosten te betalen en bovendien krijgen we korting van Eneco op de APX-prijs. De duurzame koers is dus zeker niet duurder gebleken.”

Die 5 turbines dekken niet de volledige stroomvraag van Fujifilm. Door de aanvliegroute van vliegveld Gilze-Rijen kunnen er geen extra turbines komen. Lokaal opgewekte stroom vult het bedrijf aan met levering van duurzaam opgewekte elekriciteit. Die is geproduceerd met Europese windmolens en gegarandeerd via ‘certificaten van oorsprong’.

Ook warmte en stoom kan elektrisch worden gemaakt

Toch zijn nog niet alle processen duurzaam. “De verwarmings- en koelprocessen voor de cleanrooms in Life Science Manufacturing hebben we inmiddels geëlektrificeerd via warmtepompen”, zegt Van Maren. “Maar voor onze kantoren gebruiken we luchtbehandelingssystemen die nog op stoom werken. Die systemen vervangen voor elektrische varianten zou te veel geld kosten. We kunnen natuurlijk wel de gasgestookte stoomketel vervangen voor een e-boiler. “Hetzelfde geldt voor onze Color Photo Paper plant. Daar drogen we het gecoate papier met warme lucht. Om de benodigde droogtemperatuur te bereiken verhitten we de lucht met stoom. In die fabriek maken we lokaal warmte met stoom.”

Volgens Van Maren levert de duurzame koers op meerdere vlakken winst op. “We gebruiken de op het terrein opgewekte windenergie volledig, terwijl het vooral voor onze klanten in de biofarmacie meerwaarde heeft dat we duurzaam produceren. We vergeten daarbij niet wie dit mogelijk maken. We hebben zeer betrokken werknemers die met intrinsieke motivatie nadenken over verdere verduurzamingsstappen. Ook daar snijdt het mes aan twee kanten: wij profiteren van de kennis van onze medewerkers terwijl zij weer energie krijgen van een werkgever die duurzaamheid bovenaan de agenda zet.

Wat ons betreft, gaat duurzaamheid ook verder dan alleen energie. We investeerden samen met onze buurbedrijven in een gezamenlijke afvalwaterzuivering. Daarmee ontlasten we de rioolwaterzuiveringsinstalatie (RWZI) van Tilburg. En sinds kort hebben we ook een Circular Manufacturing Center dat gebruikte cartridges reviseert en opnieuw vult. We denken in de

toekomst meer samen te kunnen werken met onze buurbedrijven. We blijven ook zoeken naar energiebesparende maatregelen.

Het verleden heeft ons geleerd dat niets zeker is, maar je kunt je wel zodanig opstellen dat je je snel kunt aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. In de huidige energietransitie zal dat voor steeds meer bedrijven gelden.”

Mogelijk interessant

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen