‘Verduurzamen is een vereiste om in de toekomst zaken te kunnen doen’

10-05-2022

Op deze pagina vindt u praktijkverhalen van industrieën die verduurzamen op technisch, economisch en juridisch gebied. 

Holland Malt realiseert in de Eemshaven de eerste emissievrije (uitstootvrije) mouterij ter wereld. Het is daarmee ook het grootste warmtepompproject in de Nederlandse industrie. “Momenteel stoken we ruim 18 miljoen m³ gas, goed voor 33.000 ton CO2. Dat gaan wij in 2024 terugbrengen naar nul.”

Edwin Evers, manager operations en nauw betrokken bij de energietransitie, legt uit waar die ambitie vandaan komt. “In de Eemshaven produceren we jaarlijks 280.000 ton mout. Daarvan wordt 65% geëxporteerd naar brouwerijen in 70 landen. Als bedrijf voelen we enorm de noodzaak om te verduurzamen. We zijn ervan overtuigd dat dit in de toekomst een vereiste is om business te doen, binnen én buiten Europa.”

 

Energie besparen

Het mouten van graan bestaat uit 3 stappen: weken, kiemen en drogen. Daarbij kost vooral het drogen van mout veel energie. En dat brengt hoge productiekosten met zich mee. “Al jaren hebben wij zeer efficiënte drooginstallaties waar we veel energie mee besparen. Maar daar gaan we dus nog een slag in maken. Door onze restwarmte van 23◦C via een zeer efficiënt warmtepompsysteem opnieuw te gebruiken, verlagen we onze energiebehoefte met 67%. De overige energie komt volledig van zon- en windenergie.’

 

Innovatie in de industrie

Bij dit project maakt Holland Malt gebruik van de regelingen Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) en Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) onder het thema ‘Energie Efficiëntie’ Evers: “De SDE++ gaf ons de verzekering dat dit nooit een grote desinvestering kon worden. Het dekt de onrendabele top als de verhouding tussen gas en stroomprijs scheef zit. Daardoor sluit je als het ware een soort verzekering af. De DEI+ is echt voor de innovatieve ontwikkeling van het gehele systeem, dat weer als voorbeeld kan dienen voor andere bedrijven. En dat is dit zeker. Het drogen van producten is een gemeengoed in de voedingsmiddelenindustrie. Wij willen met dit project ook echt laten zien dat het op grote industriële wijze 100% emissieloos kan.”

 

Omdenken

Maar daar is volgens Evers wel een goede voorbereiding voor nodig, én lef. “Want als je echt een grote verandering wilt, zul je ook naar je belangrijkste processen moeten kijken en het echt anders durven doen. We hebben deze overgang rigoureus aangepakt en gaan onze processen aanpassen om dit te kunnen bewerkstelligen. Het moet een onderdeel worden van je bedrijfsvoering.”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.