Nationaal Programma Verduurzaming Industrie

We bieden inzicht in de complexiteit van opgaven, sturen op het oplossen van knelpunten in de uitvoering. Ook geven we inzicht in de complexiteit van belangrijke opgaven.

Verduurzamingsdoelen  

Van grijs naar groen: voor sterke industrieclusters en een duurzaam Nederland. Daar gaan en staan we voor. Samen met onze partners willen we de Nederlandse industrie duurzamer en toekomstbestendig maken.

De industrie speelt een cruciale rol in het behalen van de Nederlandse verduurzamingsdoelen, zoals:

  • vermindering van broeikasgassen met minstens 55% in 2030 ten opzichte van 1990, met een streefdoel van 60%  
  • klimaatneutraal en circulair Nederland in 2050  
  • behoud van concurrentiekracht van de Nederlandse industrie, met oog op welvaart en strategische autonomie.

Wij dragen bij aan deze doelstellingen. Dit maakten we concreet aan de hand van 10 thema's in de Routekaart NPVI versie 2

Initiatieven

Binnen het NPVI werken we aan verschillende initiatieven. Het NPVI:

  • ontwikkelt en actualiseert de Routekaart NPVI. Deze routekaart maakt randvoorwaarden en noodzakelijke publieke en private besluiten voor investeringsbeslissingen inzichtelijk. Deze Routekaart is de inhoudelijke basis voor het Programma en brengt de vraag van de industrie over energie-infrastructuur, ruimte en energiedragers scherp in beeld.
  • versterkt de slagkracht van de industrieclusters.
  • geeft uitvoering aan maatwerkafspraken met de grootste industriële uitstoters. Deze afspraken gaan over hoe bedrijven sneller minder CO2 uitstoten en bijdragen aan een gezonde en veilige leefomgeving.
  • werkt aan het samenhangend instrumentenpakket waarmee de industrie zijn verduurzamingsopgave kan uitvoeren. Denk hierbij aan subsidies en regelingen voor energie- en procesefficiëntie, elektrificatie, waterstof, CO2-afvang en -opslag. Maar het kan hierbij ook gaan om de opbouw van nieuwe groeimarkten zoals hernieuwbare chemie waaronder recycling en Carbon Capture en Utilisation (CCU).
  • werkt aan de uitbreiding van infrastructuur voor elektriciteit en aanleg van nieuwe infrastructuur.  Voor andere dragers van de vergroening van de industrie (zoals waterstof). Hierbij is de industrie, gezien de omvang, aanjager voor de verduurzaming van andere sectoren.
  • is gesprekspartner voor de (basis)industrie, zowel op bedrijfsniveau als op het niveau van de clusters.

Routekaart Verduurzaming Industrie

De Routekaart Verduurzaming Industrie geeft inzicht in mijlpalen, beslissingen en tijdslijnen voor het verduurzamen van de Nederlandse industrie tot 2030. Deze routekaart is de inhoudelijke basis voor het programma en brengt de vraag van de industrie over energie-infrastructuur, ruimte en energiedragers scherp in beeld. Zodoende is de Routekaart een leidraad voor beleids- en investeringsbeslissingen in zowel de publieke als private sector.

NPVI-thema’s en doelen

Wij richten ons op 10 thema's. Elk thema heeft zijn eigen doelen en mijlpalen, zoals genoemd in de Routekaart.

 1. Investeringen bestaande industrie
 2. Investeringen nieuwe industrie
 3. Elektrificatie
 4. Waterstof
 5. Carbon Capture & Storage
 6. Circulaire grondstoffen
 7. Energie- en procesefficiëntie
 8. Ruimte, leefomgeving en vergunningen
 9. Infrastructuur
10. Investeringsklimaat

Organisatiestructuur NPVI

Wil je meer weten over hoe wij zijn gestructureerd? Lees meer op de pagina Organisatiestructuur NPVI.

Samenhang andere programma's

Het NPVI zorgt ervoor dat relevante programma’s bijdragen aan de industriële verduurzaming, monitort de voortgang en borgt de samenhang. Het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) bijvoorbeeld biedt een beleids-en toekomstvisie op het energiesysteem van 2050 en werkt terug naar 2030. Het NPVI focust specifiek op de industrie en neemt alle keuzes uit het NPE mee. 

Daarnaast heeft het NPVI een bredere scope dan alleen het energiesysteem. Het omvat ook de transitie met betrekking tot grondstoffen, circulariteit en een schone en veilige leefomgeving. Daarom zijn er ook raakvlakken met:

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen