Submenu

Inspiratietours CO₂-reductie industrie: scope 1, 2 en 3 - uitstootverlaging in de keten

09-11-2021

Begin

18-01-2022 om 15:00

Einde

18-01-2022 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Volg deze herfst en winter weer de online inspiratietours over de mogelijkheden voor CO₂-reductie in de industrie. Laat u inspireren door de kennis en praktijkervaring die collega-bedrijven presenteren. De organisatie is in handen van de NVDE, VEMW en RVO.

De derde Inspiratietoursessie gaat over de uitstoot in de hele keten, ook wel verdeeld in scope 1, 2 en 3. In het Klimaatakkoord wordt ook gesproken over deze verschillende niveaus. Maar wat wordt daarmee bedoeld? Volgens Klimaatplein staat scope 1 voor de directe CO₂-uitstoot veroorzaakt door eigen bronnen binnen uw organisatie, zoals eigen (vracht)auto’s of de eigen schoorsteen. Scope 2 staat voor de indirecte uitstoot van CO₂ door de opwekking van zelf gekochte en verbruikte elektriciteit of warmte, oftewel de uitstoot uit de schoorsteen van de energieproducent. Scope 3 omvat de indirecte uitstoot van CO₂ veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten van een andere organisatie, die dus niet in bezit is van uw eigen organisatie, of door de persoon die gebruik maakt van uw producten of de grondstoffen aanlevert. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot veroorzaakt door de auto die u rijdt (staal, rubberen banden, plastics, benzine/diesel) of de sap die u drinkt die gemaakt is met fruit uit Latijns-Amerika. 

Wat kunt u verwachten

Tijdens deze sessie wordt u meer verteld over hoe bedrijven omgaan met CO₂-reductie in scope 1, 2 en 3. Als eerste spreekt Willem Kemmers, eigenaar van Innoventuri en Specialist biobased circulaire tuinbouw en Programmamanager bij Greenport West-Holland. Hij neemt u mee op reis door de tijd van de Nederlandse tuinbouw en vertelt hoe deze sector al ruim 100 jaar bezig is om de carbon footprint van haar producten te verlagen. 

Daarna komt Taco Bosman (Senior Manager Climate change strategy & disclosure and Circular Economy) aan het woord. Hij is werkzaam bij PwC en vertelt over hoe de circulaire economie bijdraagt aan het realiseren van klimaatambities en ondernemingsdoelen. Hij geeft inzichten uit de waardeketen. 

Kennis en inspiratie voor CO2-reductie

In deze webinarreeks wisselt de industrie kennis uit. De verduurzaming en de diverse technieken van industriële processen in uw sector staan centraal. Hierbij komen onder meer aan bod:

  • Afwegingen
  • Aandachtspunten
  • Investerings- en exploitatiekosten
  • Rentabiliteit, CO₂-reductie
  • Inpasbaarheid van technieken binnen het bestaande proces en vergunningverlening

Een aantal deelnemers aan eerdere tours heeft inmiddels geïnvesteerd in CO₂-reductiemaatregelen.

Data

De organisatie is druk bezig met de invulling van het programma. De data staan inmiddels vast. Zet deze alvast in uw agenda. 

De verslagen van alle sessies vindt u terug op www.verduurzamingindustrie.nl onder Terugblik webinars.

Aanmelden voor 18 januari

Klik hier voor de aanmeldlink van 18 januari.

Cookie-instellingen