Submenu

Inspiratietours CO₂-reductie industrie: van fossiele naar circulaire grondstoffen

09-11-2021

Begin

08-02-2022 om 15:00

Einde

08-02-2022 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Volg deze herfst en winter weer de online inspiratietours over de mogelijkheden voor CO₂-reductie in de industrie. Laat u inspireren door de kennis en praktijkervaring die collega-bedrijven presenteren. De organisatie is in handen van de NVDE, VEMW en RVO.

In de Week van de Circulaire Economie , van 7 t/m 12 februari, focust de Inspiratietoursessie op de circulaire industrie. Wat doen bedrijven in Nederland als Sabic, Avantium en Indorama om hun producten biobased te produceren en/of vanuit het reststoffenstadium – na controle en bewerking – weer opnieuw hoogwaardig in te zetten? Zowel de reductie van eigen emissies aan de schoorsteen (scope 1) of van aangekochte utilities (scope 2) als die in de product-waardeketen (scope 3) zijn nodig in de wereldwijde transitie naar klimaatneutraliteit. 

Wat kunt u verwachten

Henk Hendrix (Senior Manager Global Operational Sustainability) en Bert Bosman (Senior Specialist Klimaat en Energie) van SABIC gaan in op het belang van het meenemen van de volledige product-waardeketen bij de beoordeling van klimaatprojecten. Dit wordt toegelicht aan de hand van een concreet voorbeeld: de chemische recycling van gebruikte plastics waarvoor SABIC momenteel een semi-commerciële unit bouw op Chemelot. 

Gert-Jan Gruter (Chief Technology Officer) van Avantium presenteert hoe het bedrijf werkt aan de ontwikkeling en commercialisering van de volgende generatie biobased kunststoffen en chemicaliën. Dit doen ze op basis van geavanceerd katalyseonderzoek en ontwikkeling. 

Van Indorama Ventures (Europoort) verwelkomen we 3 sprekers die meer vertellen over de circulaire aanpak van het bedrijf: Paul Straatman (Development Engineer), Wout Fornara (Operation Servcies Manager) en Jesper van Berkel (PET Recycling Technology & Business Manager). Indorama werkt aan het circulaire maken van PET door de reststroom na inzameling en bewerking weer geschikt te maken als PET-verpakkingsmateriaal.

Kennis en inspiratie voor CO2-reductie

In deze webinarreeks wisselt de industrie kennis uit. De verduurzaming en de diverse technieken van industriële processen in uw sector staan centraal. Hierbij komen onder meer aan bod:

  • Afwegingen
  • Aandachtspunten
  • Investerings- en exploitatiekosten
  • Rentabiliteit, CO₂-reductie
  • Inpasbaarheid van technieken binnen het bestaande proces en vergunningverlening

Een aantal deelnemers aan eerdere tours heeft inmiddels geïnvesteerd in CO₂-reductiemaatregelen.

Data

De organisatie is druk bezig met de invulling van het programma. De data staan inmiddels vast. Zet deze alvast in uw agenda. 

De verslagen van alle sessies vindt u terug op www.verduurzamingindustrie.nl onder Terugblik webinars.

Aanmelden voor 8 februari

Klik hier voor de aanmeldlink van 8 februari. 

Meer weten?

De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek voor de circulaire economie. Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari 2022 zetten ondernemers, overheden, het onderwijs en allerlei andere organisaties hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. U vindt hier goede voorbeelden en ontmoet de circulaire pioniers. De succesfactoren en uitdagingen worden besproken en starters krijgen tips om aan de slag te gaan.

Bent u op zoek naar meer informatie over de circulaire economie? Lees dan dit praktijkverhaal of kijk eens bij Het Versnellingshuis CE of op Circulairemaakindustrie.nl

Wilt u ontdekken welke grondstoffen in uw producten zitten? En op welke manier deze een risico kunnen vormen voor uw bedrijf en/of voor mens en milieu in de keten? Maak dan eens gebruik van de Grondstoffenscanner. In drie stappen krijgt u inzicht in uw risico’s. De scanner biedt daarnaast handelingsperspectieven waarmee u risico’s kunt beperken.

Cookie-instellingen