De industrie wil haar warmtevraag in toenemende mate elektrificeren, maar loopt daarbij tegen de grenzen van het energiesysteem aan. Wind- en zonne-energie zijn niet altijd op het juiste moment en in de gewenste hoeveelheden beschikbaar. Het elektriciteitsnet blijkt ook nog onvoldoende groot om alle stroom in goede banen te leiden. Wat onder meer files op de netten veroorzaakt. Opslag kan verlichting brengen in de netten en een buffer vormen tussen energieproductie en -consumptie. Dat kan zowel in het energiesysteem als achter de meter van een fabriek.
Waar gaan we het over hebben
Wat die batterijen betreft: daar is inmiddels keuze genoeg in. Diverse partijen bieden met name lithium-ion batterijen aan als opslagmedium voor stroom.
Het nieuwe bedrijf Battery as a Service (BaaS) pakt het echter anders aan. De ondernemers gebruiken oude loodaccu’s uit datacentra om een lokale energieopslag voor het mkb te genereren. BaaS kan hierdoor de circulaire batterijen minimaal 50% voordeliger aanbieden. Bedrijven kunnen de batterijen op hun locatie gebruiken, maar ook opslag als dienst afnemen.
Het Finse technologiebedrijf Tankki kijkt op een andere manier naar het opslagprobleem. Het bedrijf ontwikkelde speciale ijssilo’s waar overtollige energie kan worden opgeslagen in de vorm van koude. Met name de voedingsmiddelen- en zuivelindustrie kan hiermee 30 % energie besparen in zijn koelprocessen.
Minstens zo interessant is de oplossing die S4 Energy biedt. Het bedrijf slaat energie op een een vliegwiel. Deze kinetische energie kan heel snel worden ingezet en dat tot 1 een megawatt vermogen. Het bedrijf paste de techniek al toe op een havenkraan die niet alleen duurzame energie kan opslaan, maar ook regenereren.
Programma
15.00 uur Welkom en inleiding dagvoorzitter Jacques van de Worp (VEMW)
15.15 uur Karin Husmann van S4 Energy over Kinext mechanische opslag
15.35 uur Arne Eindhoven van BaaS over elektriciteitsopslag
15.55 uur Antti Rantala van Tankki over koudeopslag
16.15 uur Vragen en afronding
Aanmelden
U kunt zich tot maandag 14 november inschrijven voor de online regiotour. De uitzending vindt via Teams plaats. U krijgt in de week van de regiotour de link naar de sessie toegestuurd.
Meld u aan