Submenu

Inspiratietour online: Energiebesparingsplicht of -kans?

20-02-2023

Begin

14-03-2023 om 15:00

Einde

14-03-2023 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

online

De tweede online Inspiratietour van het Platform Verduurzaming Industrie staat in het teken van de Energiebesparingsplicht. Laurence Thring van chemiebedrijf Huntsman en Jan Willem Pikaar van hagelslagproducent Delicia laten zien hoe EED-audits de weg openden naar energiebesparende ingrepen.

Energiegrootverbruikers zullen de komende jaren meer inspanningen moeten verrichten om hun energieconsumptie te temperen. Met de informatieplicht, energiebesparingsplicht en de EED-auditplicht is energiebesparing minder vrijblijvend geworden. Toch zien de koplopers energiebesparing meer als kans dan als plicht. Laat u door hen inspireren tijdens de tweede Inspiratietour van het Platform Verduurzaming Industrie.

Programma

Hoe bestaande innovaties 6 megaton CO2 per jaar kunnen reduceren – Hans Keuken, PDC

Het goede nieuws is dat de innovaties die de procesefficiency verbeteren en kosten verlagen al bestaan. Toch missen veel bedrijven het overzicht van die innovaties, weten niet hoe ze die in hun proces kunnen toepassen of missen de financieringsruimte om te investeren. Voor die bedrijven biedt Project 6-25 een platform waar innovatie, engineering, installatie en financiering samenkomen.

De energiebesparingsmix van Huntsman Holland - Laurence Thring

De EED-audits die Huntsman Holland uitvoerde leverden al heel wat energiebesparing op. Zo investeerde het bedrijf in zijn procesbesturing, temperde het zijn stoomverbruik en voerde het diverse procesverbeteringen door die het verlies verkleinen en daarmee de energie-efficiency vergroten. Maar het bedrijf heeft nog veel meer plannen en weet continu kleine verbeteringen door te voeren die bij elkaar opgeteld voor grote besparingen zorgen.

De weg naar aardgasvrije productie van Delicia – Jan Willem Pikaar

Toen Delicia zich voornam om geen aardgas meer te gebruiken voor de productie van hagelslag, liet het in 2016 eerst een EED-audit uitvoeren. Een warmtepomp bleek toen een nog te onzekere maatregel. Dat veranderde bij de tweede audit, vooral ook omdat het bedrijf parallel onderzoek liet uitvoeren naar de mogelijke inzet van een warmtepomp. Voordat deze daadwerkelijk kon worden geïnstalleerd, moet het bedrijf wel zijn processen herinrichten waarmee het de energieconsumptie ook nog eens verlaagt.

Voor wie?

De Inspiratietour Informeert de industriele keten over koolstofarme en energiebesparende technologie en bedrijfsvoering. De voorbeelden van de koplopers zijn inspirerend voor zowel vertegenwoordigers van de industrie als adviseurs, toeleveranciers, NGO’s, onderzoek en onderwijs, overheden en vergunningverleners.

Inschrijven

Schrijf u nu gratis in voor de inspiratietour.

Inschrijven

 

Cookie-instellingen