Submenu

Inspiratietour Limburg: De groenste site en het duurzaamste bier

20-02-2023

Begin

21-04-2023 om 10:00

Einde

21-04-2023 om 16:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Zuid-Oost Nederland

De eerste live inspiratietour van dit jaar leidt naar Zuid-Oost Nederland. Chemiepark Chemelot zette daar de transitie in naar de duurzaamste chemie- en materialensite van Europa. Ook bierbrouwer Gulpener koos voor een groene koers en brouwt binnenkort volledig fossielvrij.

Chemiepark Chemelot zette een aantal jaren geleden een drastische nieuwe koers in. De site waar bedrijven als Sabic, OCI, Borealis en Anqore zijn gevestigd, heeft de ambitie om door te groeien tot de meest veilige, meest duurzame en meest concurrerende chemie- en materialensite van Europa. Chemelot wil voorop lopen in kennis- en innovatie om zo de transitie naar een duurzame en circulaire economie te versnellen. Circulaire grondstoffen en verduurzaming van de energiebehoefte staan hierbij centraal.

Het duurzaamste brouwhuis van Europa

Het duurzaamste brouwhuis van Europa staat in Gulpen. In het nieuwe brouwhuis gebruikt Gulpener een speciale techniek die 75% energie bespaart ten opzichte van het oude brouwhuis uit 1965. Het brouwhuis is ingericht om aangesloten te worden op een warmtepomp. Als deze warmtepomp functioneert dan is het brouwhuis volledig fossielvrij. Om energie te besparen is de traditionele kookketel vervangen door een zogenoemde Ecostripper. Een kolom met een verticale buis met hete stoom waardoor het wort met kleine hoeveelheden tegelijk wordt gestuwd. Dat is sneller, kost minder energie en het zorgt er bovendien voor dat er nog maar 1% brouwsel verloren gaat in plaats van 9% bij het koken in het oude brouwhuis.

Programma

  • 09.45 uur            Bussen vertrekken van Station Sittard naar Chemelot
  • 10.00 uur            Ontvangst bij Chemelot
  • 10.15 uur            Welkomstwoord Loek Radix en presentatie Chemelot
  • 10.45 uur            Start bus tour duurzaam Chemelot
  • 12.30 uur            Lunch
  • 13.30 uur            Vertrek bus naar Gulpen
  • 14.30 uur            Rondleiding brouwerij
  • 15.30 uur            Einde rondleiding
  • 16.00 uur            Bus terug naar Chemelot en Station Sittard

Voor wie

Industrie, (semi)overheden, adviseurs, onderzoek en onderwijs. Functies: technologen, onderzoekers, technische dienst, utilitymanagers, plantmanagers, SHEQ-managers en Sustainability Officers.

Inschrijven

Cookie-instellingen