Submenu

Online Inspiratietour Waterstof als grond- en brandstof voor de industrie

11-04-2023

Begin

16-05-2023 om 15:00

Einde

16-05-2023 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Hoewel de belofte van waterstof groot is, is het aantal uitgevoerde projecten in Nederland nog op een hand te tellen. Toch hebben bedrijven als Getec, NorthC Datacenter en OCI mooie plannen voor verduurzaming van hun productie. Tijdens deze inspiratietour vertellen de bedrijven hoe ze dat aanpakken

Getec Park Emmen is klaar voor de bijmenging van waterstof. Het utilities-bedrijf heeft de leidingen, branders en plannen voor een electrolyser. Met als voordeel dat het de bijproducten zuurstof en warmte ook nuttig inzet. Manager bedrijfsvoering Peter Nillesen vertelt u hoe Getec zijn klanten helpt hun CO2-emissies drastisch te verlagen.

Lees hier meer over de plannen van Getec Park Emmen.

NorthC Datacenters maakt voor zijn noodstroomvoorziening gebruik van een dieselagregaat. Aangezien zo'n voorziening regelmatig moet worden getest, stoot het datacenter in Groningen aardig wat CO2 uit. Door deze te vervangen voor een PEM-stack reduceert het bedrijf zijn emissies en creeert tegelijkertijd een markt voor groene waterstof. En dat is hard nodig volgens groepdirecteur projecten Ronald van den Bosch.

OCI heeft al jaren ervaring met de productie en verwerking van waterstof. OCI is in Nederland zelfs de grootste producent en consument van waterstof.  Deze grijze waterstof uit aardgas moet echter plaatsmaken voor een lage emissie of emissie-loze variant. Het bedrijf importeert al jaren ammoniak via haar terminal in Rotterdam. Inmiddels heeft het bedrijf een project in Egypte waar groene ammoniak gemaakt wordt en bouwt OCI een fabriek in de Verenigde Staten waar de CO2 wordt afgevangen en ondergronds opgeslagen. Toch is het volgens Sjoerd Jenneskens ook verstandig om zelf groene waterstof te produceren in Nederland. Al was het maar om minder afhankelijk te worden van import uit politiek instabiele landen.

 

Programma

15.00 uur Sjoerd Jenneskens, OCI

15.30 uur Ronald van den Bosch, NothC Datacenters

16.00 uur Peter Nillesen, Getac Park Emmen

Voor wie

Industrie, (semi)overheden, adviseurs, onderzoek en onderwijs. Functies: technologen, onderzoekers, technische dienst, utilitymanagers, plantmanagers, SHEQ-managers en Sustainability Officers.

Schrijf nu in

Cookie-instellingen