De trias energetica begint niet voor niets met energiebesparing. En waar bespaart de industrie meer mee dan met het efficiënter inrichten en bedrijven van zijn processen? Op de eerste Kennis- en verdiepingsdag van het Platform Verduurzaming Industrie helpen we u het laaghangende fruit te plukken door inzicht in het energieverbruik en het opsporen en terugdringen van verliezen. Dat daar ook onderhoud en productie hiervan profiteert, is een mooie bijkomstigheid. Of in sommige gevallen zelfs waardevoller dan de behaalde energiebesparing.
Programma
Efficiënte aandrijfsystemen verdienen zichzelf terug, Maarten van Werkhoven, TPA adviseurs
Elektromotoren en de aangedreven apparaten als pompen, ventilatoren en machines kunnen nog heel wat efficiënter worden ingezet. Inzicht in gebruik, efficiency, kosten en staat van onderhoud, betrouwbaarheid, gebruik en kosten geeft volgens Maarten van Werkhoven al veel informatie over waar mogelijke besparingen te vinden zijns. Die besparing is vaak verrassend eenvoudig: "Een pomp hoeft bijvoorbeeld niet altijd op volle toeren te draaien. Regelen en inregelen is hier de sleutel. Soms kunnen bedrijven ervoor kiezen een nieuwere pomp te installeren of de pomp en aandrijving aan te passen. Uit een onderzoek van Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen blijkt dat dit soort maatregelen per individueel systeem van 10% tot wel 60% energie kunnen besparen. "
Systeemintegratie vergroot de proces efficiency - Patrick Kools, Directeur schone energie Yokogawa
De hoge energieprijzen maken het interessanter voor bedrijven om te investeren in energiemanagementsystemen. Maar hoe verhouden die zich tot de bestaande operationele systemen en onderhoudsbeheersystemen. Krijgen bedrijven voldoende inzicht in hun energieverliezen vanuit de operationele data of hebben ze meer informatie nodig van sensoren of andere datastromen. En wat als al deze systemen worden ingezet voor een zelflerende en regelende fabriek? Yokogawa is actief met deze vraagstukken bezig, heeft de eerste experimenten achter de rug, en de richting is veelbelovend.
Hoe efficiency en flex hand in hand gaan, Rense Boomsma Utilities process engineer Avebe
Avebe investeerde in een e-boiler en kan nu schakelen tussen gas een elektriciteit. Daardoor kan het bedrijf zijn productie aanpassen aan de stroomprijzen en zo de netbeheerder ondersteunen bij het balanceren van het stroomnet.
Energie en CO2-efficiency tijdens de industriële levenscyclus, Oksana Roman, Global Development Director Energy&Carbon Efficiency Bilfinger (Engels))
De reis naar CO2-neutrale productie begint bij een inventarisatie van de huidige kapitaalmiddelen. Hoe energie-efficiënt zijn productiemiddelen en energiesystemen en hoe goed zijn deze geïsoleerd? Gebruikt een bedrijf wel de meest efficiënte apparatuur die beschikbaar is? En is er wel voldoende inzicht in de energiebalans en de procesverliezen? Pas als bedrijven weten welke ingrepen in hun productieproces op welk moment de meeste energie en/of emissies besparen, kunnen ze het pad uitstippelen naar emissievrij produceren. Onderhoud en asset management vormen daarbij een rode draad die de prestaties van machines en procesapparatuur gedurende de gehele levensduur bewaken en verliezen voorkomen.
Voor wie?
Vertegenwoordiger van de industriële keten, adviseurs, toeleveranciers, vergunningverleners, NGO’s, onderzoekers, overheden. Functies: projectleiders, bedrijfsleiders, SHE-coördinatoren
Meld nu aan