Submenu

Inspiratietour Online: Circulaire Plastics

31-01-2024

Begin

12-03-2024 om 15:00

Einde

12-03-2024 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Benieuwd hoe je de CO2-afdruk van je bedrijf vermindert door de kunststofketen meer of volledig circulair te maken? Leer van Circulair Plastics NL over hun onderzoek naar circulaire plasticstromen. En hoor hoe Coca-Cola samenwerkt met afvalbedrijf CuRE om hun kunststofketen 100% circulair te maken.

Plastics zijn sterk, licht en zeer divers in het aantal toepassingen. We hebben de materialen dan ook in de toekomst nog hard nodig, maar dan liever niet op fossiele basis. Want de CO2 in de plastics komt uiteindelijk in de atmosfeer terecht. Het goede nieuws is dat plastics zeer goed herbruikbaar zijn. Maar daarvoor moeten wel nieuwe ketens worden ingericht en technieken ontwikkeld.

Kosten: gratis

Programma

Tijdens deze online inspiratietour krijg je inzicht in de soorten kunststofketens, zoals polyolefines, PET en styreen. Maar ook in de reis van Coca-Cola naar een volledig circulaire verpakkingsketen. Tot slot laat innovator CuRe zien hoe ze vervuilde plasticstromen weer als nieuw maken.

Circulaire plastics als onderdeel van het industriële ecosysteem

Spreker: Marc Spekreijse, directeur Circular Plastics NL

Nederland streeft naar 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050. Die doelen zijn alleen haalbaar als de processen en structuren in het plastics-ecosysteem drastisch veranderen. Het programma Circular Plastics NL (Nationaal Groeifonds) helpt om de huidige kringlopen te sluiten. Maar ook om nieuwe recyclable-by-designmaterialen te ontwikkelen. Ze moeten lastig te recyclen materialen in de toekomst vervangen. Er is een begin gemaakt om de grootste materiaalstromen in de sector te sluiten: namelijk polyolefines, PET, styreen-gebaseerde materialen, PUR en rubber. De resultaten zijn bruikbaar om ook de ketens van deze plastics in andere sectoren te sluiten en om uit te breiden naar andere typen plastics. In de ketenaanpak staat waardebehoud van plastics in meerdere levenscycli centraal.

Een circulaire keten begint bij het stellen van de juiste vragen

Spreker: Eva Amsterdam, Senior Sustainability Manager Coca-Cola

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) in Dongen heeft de ambitie de bekende frisdrank tegen 2040 klimaatneutraal te produceren. Het grootste deel van de uitstoot die het bedrijf produceert zit in de blikjes, PET- en glazen flessen en andere verpakkingen. Coca-Cola kan de weg naar klimaatneutraliteit in 2040 dan ook niet afleggen zonder verduurzaming van de verpakkingen. En daarin speelt circulariteit een belangrijke rol. Senior sustainability manager Eva Amsterdam vertelt welke stappen het bedrijf heeft gezet en welke reis het nog moet afleggen.

Hoe je vervuild plastic weer als nieuw krijgt

Spreker: Marco Brons, Chief Technlogy Officer van afvalbewerkingsbedrijf CuRe

De technische scale-up van het bedrijf, CuRe Technology, ontwikkelde een veelbelovende technologie die vervuilde polyester een tweede leven kan geven. Het bedrijf mengt het afval met glycol, verhit het mengsel en verwijdert daarna de onzuiverheden. Dit doet CuRe ook nog eens zeer energiezuinig. Daarmee is het een mooie alternatieve methode als mechanisch recyclen niet mogelijk is.

Meld je aan

Meer weten?

Cookie-instellingen