Submenu

Online Inspiratietour Industriële flex

09-02-2024

Begin

07-05-2024 om 15:00

Einde

07-05-2024 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De industrie krijgt een steeds prominentere rol in het balanceren van het energienet. Bedrijven die gemakkelijk kunnen meeveren met en energieaanbod helpen niet alleen de netbeheerder, maar houden ook hun energiekosten onder controle.

Elektrificatie van huishoudens, transport en industriele processen verandert het energiesysteem drastisch. De impact hiervan is nu al te merken in de elektriciteitsnetten, die vol dreigen te raken. De industrie kan een grote rol spelen in het oplossen van deze netcongestie.

Tijdens deze inspiratietour krijg je inzicht in nieuwe contractvormen die de netcapaciteit beter benutten. Maar we laten ook twee bedrijven aan het woord die hun productie al terugdraaien als het net vol dreigt te lopen.

Programma

15.00 - 15.30 uur Nieuwe contractvormen in strijd tegen netcongestie

Spreker: Arthur Miete

Netcongestie houdt industriële elektrificatie in de greep. Terwijl de netbeheerders hard werken aan uitbreiding van de netten, zochten ze samen met de Rijksoverheid naar manieren om de bestaande capaciteit beter te benutten. Want net als de autosnelwegen buiten de spits prima begaanbaar zijn, zijn ook de elektriciteitsnetten niet continu vol.
Binnenkort presenteert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nieuwe contractvormen die de vrije ruimte beter moeten benutten. Zo kunnen bedrijven met hun netbeheerder afspreken hun productie terug te draaien als de vraag de netcapaciteit dreigt te overschrijden (Non firm ATO’s). In ruil daarvoor krijgen zij een korting op hun nettarief. Maar nieuwe wetgeving moet ook groepsaansluitingen mogelijk maken waarin een cluster van bedrijven de aansluitcapaciteit onderling verdeelt.

15.30 - 16.00 uur Spreker binnenkort bekend

16.00 - 16.30 Spreker binnenkort bekend

Schrijf je in

Kosten: gratis

Cookie-instellingen