Submenu

Online Inspiratietour Flexibele productie als remedie voor netcongestie

09-02-2024

Begin

07-05-2024 om 15:00

Einde

07-05-2024 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De industrie krijgt een steeds prominentere rol in het balanceren van het energienet. Bedrijven die gemakkelijk kunnen meeveren met en energieaanbod helpen niet alleen de netbeheerder, maar houden ook hun energiekosten onder controle.

Elektrificatie van huishoudens, transport en industriële processen verandert het energiesysteem drastisch. De impact hiervan is nu al te merken in de elektriciteitsnetten, die vol dreigen te raken. De industrie kan een grote rol spelen in het oplossen van deze netcongestie.

Tijdens deze inspiratietour krijg je inzicht in nieuwe contractvormen die de netcapaciteit beter benutten. Maar we laten ook 2 bedrijven aan het woord die hun productie al terugdraaien als het net vol dreigt te lopen.

Programma

15:00 - 15:30 uur: Nieuwe contractvormen in strijd tegen netcongestie
Spreker: Arthur Miete

Nieuwe contractvormen in strijd tegen netcongestie

Netcongestie houdt industriële elektrificatie in de greep. Terwijl de netbeheerders hard werken aan uitbreiding van de netten, zochten ze samen met de Rijksoverheid naar manieren om de bestaande capaciteit beter te benutten.

Want net als de autosnelwegen buiten de spits prima begaanbaar zijn, zijn ook de elektriciteitsnetten niet continu vol.

Binnenkort presenteert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nieuwe contractvormen die de vrije ruimte beter moeten benutten.

Zo kunnen bedrijven met hun netbeheerder afspreken hun productie terug te draaien als de vraag de netcapaciteit dreigt te overschrijden (Non firm ATO’s). Maar nieuwe wetgeving moet ook groepsaansluitingen mogelijk maken waarin een cluster van bedrijven de aansluitcapaciteit onderling verdeelt.

Arthur Miete van Programma Verduurzaming Industrie praat je bij over deze en andere contractvormen en de kansen die ze bieden voor industriële elektrificatie

15:30 - 16:00 uur: De Battolyser als buffer voor industriële elektrificatie
Spreker: René de Milliano, Battolyser Systems

Voor het overbruggen van de tijd tussen opwek- en gebruik van duurzame energie overwegen bedrijven in het algemeen twee opslagmedia: batterijen en waterstof. Batterijen kunnen goed worden ingezet voor het opvangen van korte vraagpieken, terwijl waterstof voor langere tijd is op te slaan en bovendien een goed alternatief is voor aardgas. Maar wat als je die twee kunt combineren? De Battolyser combineert de snelle inzetbaarheid van batterijen met flexibele waterstofproductie en kan in een fractie van seconden overschakelen van vol- naar nullast. Daarmee lijkt het de ideale buffer in het complexe energiesysteem. Inmiddels zijn de eerste testen bij de Magnum-centrale in de Eemshaven hoopgevend.

16:00 - 16:30: ICT koppelt industriële gebruiksprofielen
Spreker: Patrick Kools, Yokogawa

De nieuwe contractvormen die bedrijven met netbeheerders kunnen afsluiten, geeft ze de mogelijkheid om aansluitcapaciteit te delen met buurbedrijven. Maar hoe weet je hoeveel capaciteit je buurman wanneer nodig heeft? Of wanneer je gezamenlijke energievraag de aansluitcapaciteit overschrijdt? Informatie- en communicatiesystemen spelen bij dit soort vraagstukken een cruciale rol. Yokogawa helpt bedrijven bij het koppelen van de operationele en ICT-systemen van een bedrijfsketen. Daarmee kunnen bedrijven niet alleen de netbeheerder ontlasten, maar ook hun eigen energieverbruik verlagen.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het formulier op onze website.
Kosten: gratis

Schrijf je in

 

Cookie-instellingen