Inspiratietours 2020

07-12-2020

Dit najaar vonden tot nu toe 4 digitale inspiratietours plaats. Waar vorige jaren deelnemers verschillende bedrijven live bezochten, was het dit jaar online. Tijdens de inspiratietours horen deelnemers meer over de mogelijkheden om CO2 te reduceren in de industrie.

Zij werden geïnspireerd door de kennis en praktijkervaringen gepresenteerd door collega-bedrijven. 

Hieronder vindt u de samenvattingen van de inspiratietours die geweest zijn. Op 15 december 2020 vindt de laatste webinar plaats. Dit webinar gaat over Energiebesparing (zie ook het agenda-item). Via dit nieuwsbericht leest u de verslagen van webinar 1, 2 en 3 terug. Ook vindt u onderaan de presentaties.

Webinar 1 - Waterstof (13 oktober 2020)

De industrie heeft ook in de klimaatneutrale toekomst moleculen nodig. Waterstof is volgens vele studies de belangrijkste kandidaat. Tijdens dit webinar gingen Ørsted en Yara in op het potentieel voor de regio en hoe de productie van groene waterstof opgeschaald kan worden. 

Ørsted, de ontwikkelaar van het onlangs geopende windpark op zee Borssele 1 en 2, zet zich in voor de bouw van een proeffabriek voor groene waterstof in Zeeland. Binnen Smart Delta Resources (SDR) is het energiebedrijf daarvoor een samenwerking begonnen met grote industriële bedrijven, zoals Yara. Yara gebruikt nu nog grote hoeveelheden aardgas om ammoniak te maken als basis voor kunstmest, maar is op zoek naar alternatieven. 

Webinar 2 - Elektrificatie (27 oktober 2020)

Binnen de industrie vinden verschillende initiatieven plaats op het gebied van elektrificatie. Twee van de koplopers – zij die de eerste stappen hebben genomen in het elektrificeren van hun processen – vertelden over hun aanpak en uitdagingen. 

Harmen IJdema, directeur van IJdema Coating en Jonkman Coating, vertelde meer over het verduurzamen van het productieproces. Hierbij worden warmte-afgevende processen op lage temperatuur via warmtepompen gekoppeld aan warmte-vragende processen op hoge temperatuur. Als tweede sprak Jan Paul Rutten, directeur van bierbrouwerij Gulpener, over Gulpener’s grote ambitie: het meest duurzame brouwhuis van Europa bouwen en het bierbrouwproces elektrificeren. 

Webinar 3 - Financieringsinstrumenten (10 november 2020) 

Tijdens dit webinar werd verschillende regelingen in ‘subsidieland’ besproken. Marcel Hutjens (RVO) en Hendrik Alkema (RVO) vertelden welke regelingen er zijn, en voor welke toepassing en ontwikkelfase deze geschikt zijn. Onder andere de nieuwe SDE++ regeling kwam aan bod. Daarnaast deelden Bastiaan Kats (EY) en Arnold Mulder (ABN AMRO) geanonimiseerde praktijkverhalen uit de industrie. Zij vertelden meer over welke fiscale maatregelen, subsidies en financieringsconstructies worden gebruikt door de sector.

Webinar 4 - Warmte-uitkoppeling/stoom-uitkoppeling (1 december 2020)

In dit webinar spraken Robert Tieman van LyondellBasell en Paul Straatman van Indorama. Robert ging in op het Circular Steam Project op de Maasvlakte. In samenwerking met Covestro bouwt LyondellBasell een nieuwe biologische waterzuiveringsinstallatie en een verbrandingsinstallatie, waarmee biogas en stoom wordt geproduceerd. Hiermee bespaart LyondellBasell maar liefst 0,9 Peta joule energie en realiseert zij ongeveer 140.000 ton CO2-reductie. Paul ging in op de uitdagingen die Indorama ondervindt bij het verminderen van zijn CO2-uitstoot en welke oplossingen het bedrijf op dit moment heeft toegepast. 

Verslagen en presentaties

De verslagen en presentaties van webinar 4 en 5 worden hier nog aan toegevoegd. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen