Noord-Nederlands waterstofprogramma is Hydrogen Valley of the Year

27-10-2022

Het Clean Hydrogen Partnership bekroonde het Groningse waterstofprogramma HEAVENN met de Europese 'Hydrogen Valley of the Year Award'. HEAVENN is een langlopend EU-programma voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene-waterstofketen in de regio Noord-Nederland.

Tijdens de jaarlijkse Waterstofweek in Brussel koos het door de Europese Unie opgerichte Clean Hydrogen Partnership de meest inspirerende Hydrogen Valley. Inmiddels zijn er 38 van dit soort waterstofprogramma’s in 20 landen. HEAVENN bleek dit jaar de beste.

Keten

In het project gebruikt men offshore wind dat via de Eemshaven aanlandt voor de productie van groene waterstof via elektrolyzers. Het gas kan daarna worden opgeslagen in de zoutcavernes in Veendam of direct getransporteerd via  het gasleidingnetwerk. De energie-intensieve industrie in de  industrieclusters Delfzijl en Emmen kan het gas vervolgens inzetten in zijn processen. Bovendien profiteert ook een aantal woningbouwprojecten in Hoogeveen van het groene waterstof. Tegelijkertijd ontwikkelt de waterstofvallei waterstoftankstations voor auto’s en vrachtwagens.

Ecosysteem

In het HEAVENN-programma werken 31 publieke en private partijen uit 6 EU-landen samen. Het programma streeft naar een volledig operationele waterstofeconomie in Noord-Nederland. De energiekennis en infrastructuur in deze regio in combinatie met de aanwezige energie-intensieve industrie vormen samen een waardevol ecosysteem voor waterstof.

Volgende stap

Directeur waterstofstrategie Patrick Cnubben van New Energy Coalition: “Als eerste Hydrogen Valley in de EU bouwen we in Noord-Nederland aan een volledig functionerende waterstofketen. Daarmee is het ook een proeftuin voor wereldwijde ontwikkelingen. De  'Hydrogen Valley of the Year Award' is een welkome erkenning van onze inspanningen. Nu zetten we de volgende stap naar grensoverschrijdende Hydrogen Valleys. Zo geeft het HEAVENN-programma ook invulling aan het RePowerEU-programma.”

Europese subsidie

Bij de oprichting van HEAVENN in 2020 ontvingen de projectpartners een subsidie van het EU  Horizon 2020 onderzoek en innovatieprogramma, Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research. Het subsidiebedrag van 20 miljoen euro is aangevuld met 70 miljoen euro private financiering.

 

 

 

Afbeeldingen

HEAVENN Hydrogen Valley

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen