65 circulaire ketenprojecten krijgen in 2022 subsidie

23-12-2022

Meer dan 65 circulaire ketenprojecten krijgen in 2022 de Subsidie Circulaire ketenprojecten (CKP). Daarmee gaan zo’n 260 mkb-bedrijven de komende tijd aan de slag om hun keten circulair te maken. En zetten zij zich in voor een volledig circulaire economie in Nederland.

Zo gaat er dit jaar subsidie naar een project voor circulaire gietvloeren. Het bedrijf maakt deze gietvloeren van kalkzandsteen uit de sloop van gebouwen. Als de gietvloeren na de levenstijd van 30 jaar worden gesloopt, kan het kalkzandsteen opnieuw worden gebruikt.

Een ander project is het maken van multi-inzetbare meubels van houtresten. Hierbij draait het betrokken bedrijf, vanuit de circulaire gedachte, de denkwijze om. De ontwerpers kijken eerst naar welke restmaterialen beschikbaar zijn en ontwerpen daarna pas de meubels.

Waarom een circulair ketenproject?

In een circulair ketenproject werken ondernemers samen om een product, proces of dienst circulair te ontwerpen, produceren of organiseren. Het kan gaan om bestaande of (deels) nieuwe ketens.

De praktijk leert dat circulaire oplossingen vaak alleen van de grond komen als bedrijven samenwerken in een keten. Deze subsidie ondersteunt kleine en middelgrote samenwerkingsverbanden. Hiermee wil het kabinet bijdragen aan het doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben in Nederland.

Vraag in 2023 subsidie aan voor een circulair ketenproject

Ondernemers kunnen een subsidieaanvraag indienen van 23 maart 09:00 uur tot 29 september 2023 12:00 uur. Het totale budget voor de CKP in 2023 is € 4 miljoen. Ondernemers krijgen voor 50% van de kosten subsidie, met een maximum van € 20.000 per ondernemer. De subsidie is er vooral voor mkb-ondernemers. Per project mag ook een grote onderneming meedoen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen