Grolsch neemt nieuwe warmteleiding Twence in gebruik

23-12-2022

Vanaf nu maakt de Grolsche bierbrouwerij gebruik van duurzame warmte van Twence. Grolsch zet het warme water in voor industriële processen, zoals het opwarmen van pasteurs en spoelmachines.

Vanuit de al bestaande warmteleiding vanuit Twence naar Enschede is een uitkoppeling gerealiseerd naar de bierbrouwerij. De daadwerkelijke aanleg van deze aftakkende  warmteleidingen is in 9 maanden gerealiseerd.

Bijzonder was het doortrekken van de 550 meter lange leiding van de Marssteden naar Grolsch-zijde onder de A35 door. Deze warme groene band tussen Grolsch en Twence, verbonden door twee warmteleidingen van ongeveer 1,3 km lang, zorgt voor duurzame warmte en is toekomstbestendig.

Twee keer gebruikt

Andrei Haret, Managing Director Koninklijke Grolsch: “Door de ingebruikname van de warmteleiding wordt onze CO₂-emissie met 72% gereduceerd - zo’n 5.500 ton per jaar – en zijn wij in staat om in 2022 grotendeels over te schakelen van fossiele energie naar duurzame energie.

Maar wat dit project éxtra bijzonder maakt is de circulariteit: het afgekoelde water dat onze brouwerij verlaat wordt weer gebruikt voor het verwarmen van woningen in Enschede. Bovendien geven we door de komst van de warmteleiding ons biogas een andere bestemming: het wordt opgewerkt naar groen gas dat via het regionale gasnet wordt geleverd aan 700 Twentse huishoudens. Win-win, dus!’.

Marc Kapteijn, directeur Twence: “Warmte in deze periode is een groot goed. Daarom is het erg belangrijk dat we met elkaar die warmtetransitie in Twente realiseren. De duurzame warmte, geproduceerd uit niet-herbruikbaar afval, wordt bij Grolsch nuttig ingezet voor het verwarmen van spoelmachines voor bierflesjes en voor gebouwverwarming. En hier stopt het niet. We gaan deze warmte inzetten voor het verduurzamen van industrie en meer dan 100.000 woningen in de regio.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen