Limburg wil Europese waterstofbank huisvesten

01-06-2023

Het provinciebestuur van Limburg vindt de Brightlands Chemelot Campus de ideale locatie voor een Europese waterstofbank. De provincie stelt zich dan ook kandidaat voor huisvesting van de bank die € 3 miljard kan investeren in de waterstofmarkt, waarvan €800 miljoen uit het innovatiefonds.

Branches

Chemische industrie

Industrieclusters

Cluster Chemelot

Industrieroutes

Waterstof

De Europese Commissie wil de komende jaren de productie van hernieuwbare waterstof verdubbelen. Een van de instrumenten die dat mogelijk moet maken is een Europese waterstofbank. Provincie Limburg stelt zich kandidaat om dit unieke Europese instituut te huisvesten. 

Met het Brightlands-netwerk, waaronder de Brightlands Chemelot Campus, heeft Limburg  alle ingrediënten in huis. Het innovatiecentrum heeft de faciliteiten en innovatiekracht in huis om het middelpunt te worden van de Europese waterstofeconomie.

Haast

De Europese Commissie wil voor het einde van 2023 nog met de waterstofbank starten. Producenten zouden dan vanaf komend najaar al gebruik kunnen maken van ondersteuning en Europese premies om de productie van waterstof in de komende jaren aan te jagen. Hiervoor is € 800 miljoen in het Innovatiefonds vrijgemaakt.

Ideale voedingsbodem

Volgens het provinciebestuur biedt de geografische ligging van industriecluster Chemelot een voordeel. De verbinding met belangrijke verkeersaders over weg, spoor en nabij gelegen luchthavens, maakt dat er binnen een half uur rijden aansluiting is met de Nederlands-, Frans- en Duitstalige arbeidsmarkt

Europese Waterstofbank

De nieuwe Europese waterstofbank zal de aankoop van waterstof moeten helpen garanderen, met name door gebruik te maken van de middelen van het Innovatiefonds. Zij zal € 3 miljard kunnen investeren om de toekomstige markt voor waterstof te helpen opbouwen. Zo wordt de economie van de toekomst gecreëerd. Het is doel om tegen 2030 in de Europese Unie jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof te produceren. Een verdubbeling van het huidige aanbod.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen