PVC-producent kan 30% energie besparen

12-09-2023

PVC-producent Shin-Etsu kan zijn energieverbruik met 30% terugdringen. Dat blijkt uit de Energie Innovatie Studie die het bedrijf liet uitvoeren. Met name in het drogingsproces is veel energie te besparen.

Branches

Chemische industrie

Industrieclusters

Cluster Rotterdam-Moerdijk

Industrieroutes

Elektrificatie
Proces-efficiëntie en restwarmte

Shin-Etsu produceert in de Rotterdamse haven PVC uit vinylchloridemonomeer (VCM). Het bedrijf polymeriseert deze chemische basisstof door kleine VCM-druppeltjes in water met hoge snelheid te roeren in grote reactoren.

Om inzicht te krijgen in de energiebesparingsmogelijkheden liet Shin-Etsu het Energieconsultancybedrijf Water & Energy Solutions een zogenaamde Energie Innovatie Studie uitvoeren. Daaruit bleek dat het bedrijf 30% van zijn energieverbruik kan terugdringen door ingrepen in het proces.

Drogingsproces

Sustainability manager Albert Keukens: “Na de chemische reactie ontstaat eerst een slurry, een natte brei van PVC en water die we vervolgens drogen. Uit de Energie Innovatie Studie werd duidelijk dat er vooral in het drogingsproces veel energie te besparen viel. Door bijvoorbeeld in plaats van een snelle flashdroger gebruik te maken van een geoptimaliseerde fluid bed droger, ontstaat een continu droogproces.”

Warmtepompen

Behalve het gebruik van een ander droogproces, leverde de Energie Innovatie Studie nog een lijst met andere besparingsmogelijkheden op. Keukens: “Dankzij de studie hebben we nu volledig inzicht in onze energiehuishouding en kijken we minder naar kleine verbeteringen. We leggen de focus op veranderingen van het hele systeem.”

Een bijkomend voordeel van de studie is dat het bedrijf tijdig een aanvraag bij de netbeheerder kon doen voor uitbreiding van het elektriciteitsnet. Wat nodig is om warmtepompen te kunnen gebruiken.

Over de Energie Innovatie Studie

Deltalinqs voert de regeling uit die de provincie Zuid-Holland financiert. Tot nog toe kunnen alleen bedrijven in het havengebied gebruik maken van de Energie Innovatie Studie. Wegens het succes van studies, wil de provincie Zuid-Holland de regeling binnenkort ook uitbreiden naar industriële bedrijven die buiten het havengebied liggen.
De provincie Zuid-Holland hanteert een no-cure-no-pay beleid bij de regeling. De Provincie betaalt voor het onderzoek als het minder dan 20% energiebesparing oplevert.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen