Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil meer regie voeren over de industriële energietransitie. Hiervoor richtte het ministerie het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) op. Veel van de verduurzamingsplannen stuiten momenteel op beperkingen in de energie-infrastructuur. Maar bedrijven ondervinden ook andere financieel, juridische of planologische knelpunten bij het uitvoeren van hun verduurzamingsprojecten. Het Nationaal programma Verduurzaming Industrie (NPVI) moet die knelpunten wegnemen en meer samenhang in de bestaande projecten brengen.
Infrastructuur
De belangrijkste thema's voor de verduurzaming van Cluster6 zijn tijdige beschikbaarheid en zekerheid over de toekomstige prijs van duurzame energie, daarbij passende energie-infrastructuur en de toegang tot subsidies en andere financieringssteun.
Er was nog geen programma of aanpak exclusief gericht op Cluster6. Het beleid is vaak gericht op een bredere groep van bedrijven en/of sectoren. Mede hierdoor blijft sprake van, vaak hardnekkige, onopgeloste knelpunten.
Het Actieplan Cluster6 moet daar verandering in brengen door deze verschillende initiatieven te combineren in één aanpak. Daarbij kiest het cluster voor een casusgerichte aanpak. Dat wil zeggen dat het samenwerkingsverband zich richt op het oplossen van concrete bedrijfscasussen. Om vervolgens de geleerde lessen te delen en breder toe te passen.
De bedrijven in Cluster 6 zien investeringen in energie-infrastructuur als een van de oplossingen voor de langere termijn. De bedrijven hebben behoefte aan duidelijkheid rondom de beschikbaarheid van duurzame energie-infrastructuur. Ze kunnen dan tijdig hun verduurzamingsplannen hierop afstemmen.
Clusterregisseur
Cluster 6 krijgt ook, net als de overige 5 clusters, een clusterregisseur. De clusterregisseurs brengen de voortgang van verduurzamingsprojecten binnen en infraprojecten buiten de poort van de clusters in kaart. Bovendien krijgen de geografisch verspreide bedrijven uit Cluster 6 per provincie een aanspreekpunt.