De Essentie onderzocht de relatie tussen de energietransitie en stikstofuitstoot door de industrie. Het onderzoek neemt de verduurzamingsplannen van de grote industrieclusters en de nationale energie-infrastructuur mee. Het gaat veelal om projecten die onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) vallen. Het onderzoek kijkt daarbij naar:
• het hoogspanningsnet van TenneT,
• de plekken waar windenergie van zee aan land wordt gebracht,
• import, productie en transport van waterstof,
• transport van duurzame grondstoffen (de Delta Rhine Corridor), en,
• projecten om CO2 af te vangen en op te slaan (CCS).
Uitbreiding energie-infrastuctuur is noodzaak
Het onderzoek toont aan dat duurzame energie-infrastructuur noodzakelijk is voor het verminderen van stikstofuitstoot door de industrie. Een tijdelijke uitstoot van stikstof in Natura2000-gebieden door de aanleg van energie-infrastructuur, kan op korte termijn worden ‘terugverdiend’ door de vermindering van stikstokuitstoot door de industrie.
Deze infrastructuur draagt op lange termijn bij aan minder uitstoot. Dat zorgt dan dus ook voor een positieve invloed op de omgeving. Voorwaarde is dat verduurzamingsprojecten voor de industrie daadwerkelijk uitgevoerd worden. De ministeries van EZK en LVN werken dit de komende maanden uit.
Over het onderzoek en het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat
De Essentie deed het onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het behoort tot een van de manieren waarop het MIEK (Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat) zoekt naar de versnelling van de aanleg van energie-infrastructuur. Het onderzoek biedt een belangrijke basis om de vergunningverlening en aanleg van energie-infrastructuur te versnellen.
Meer weten?