Eerste flexibele groepscontract voor Amsterdamse bedrijven

21-02-2024

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH), de Port of Amsterdam en Liander sloten het eerste flexibele groepscontract voor elektriciteit af. Bedrijven die aangesloten zijn bij de coöperatie kunnen zo flexibel omgaan met de ruimte binnen het elektriciteitsnet.

Industrieclusters

Cluster Noordzeekanaalgebied
Cluster 6

Het flexibele contract en de samenwerking met het Amsterdamse havengebied zorgen voor meer mogelijkheden in de haven, omdat het elektriciteitsnet beter kan worden benut. Bedrijven die zijn aangesloten bij de ECAH kunnen samen grote investeringen doen, zoals in grootschalige batterijen. Verder stemmen ze hun bedrijfsvoering op elkaar af.

Eerste flexibele groepscontract

Dit groepscontract is het eerste dat Liander opstelt binnen de nieuwe congestiemanagementregelen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In maart 2023 kondigde de ACM aan dat het mogelijk werd voor netbeheerders om af te wijken van de norm voor first come, first serve. In plaats daarvan mogen netbeheerders projecten met een maatschappelijke functie voorrang geven voor een netaansluiting.  

Meerdere flexcontracten in 2024

Het collectieve contract is een op-maat-gemaakt-product. Dit betekent dat Liander het nu nog niet aan andere bedrijventerreinen kan aanbieden. Maar op basis van de leerpunten wil de netbeheerder wel een breder toepasbaar product ontwikkelen. Doel is om in 2024 in elk geval 7 nieuwe flexibele groepscontracten af te sluiten.  

Ook wil Liander met zogenoemde Energy Boards een plan maken voor geleidelijke opschaling. Energy Boards zijn provinciale samenwerkingsverbanden waar provincies, gemeentes, netbeheerders en bedrijfsleven samenwerken om de energievoorziening te verduurzamen.  

Bij de selectie van geschikte bedrijventerreinen neemt de Liander de volgende punten mee: de aard van het congestieprobleem, hoe lang het duurt om het net op bepaalde plekken te verzwaren en het initiatief dat ondernemers zelf kunnen nemen.

Meer weten?

Energie-infrastructuur

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen