In 2024 meer SDE++-subsidie voor bedrijven voor energie-opwek en CO2-vermindering

12-03-2024

Ook dit jaar is de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer open. In de aanvraagronde 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar voor energie-opwek en CO2-vermindering door bedrijven. Dat is € 3,5 miljard meer dan vorig jaar. Ook zijn er enkele nieuwe categorieën.

Branches

Keramische industrie
Levensmiddelenindustrie
Chemische industrie
Metallurgische industrie
Papier- en kartonindustrie
Glasindustrie
Afval- en recyclingsector
ICT-sector
Olie- en gasexploratiebedrijven

Industrieroutes

CC(U)S en negatieve emissies
Elektrificatie

Ben je een bedrijf of non-profit organisatie? Dan kun je de SDE++ dit jaar vanaf 10 september tot en met 10 oktober aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de aanvraagronde 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar voor energie-opwek en CO2-vermindering door bedrijven. Dat is € 3,5 miljard meer dan vorig jaar.

Hoge winst verrekenen bij wind en zonnepanelen

De regeling geeft subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare (duurzame) energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen. Projecten met zonnepanelen en windmolens op land die in 2024 de SDE++ aanvragen, krijgen vanaf dit jaar minder subsidie als de verkoop van stroom hoge winsten oplevert voor het bedrijf. RVO gaat dit verrekenen.

Minister  Rob Jetten benadrukt dat het verrekenen van hoge winsten vanwege de Europese regels voor staatssteun verplicht is. Ook de hoge elektriciteitsprijzen van de laatste jaren zijn daar aanleiding voor. Verder vervalt de subsidie voor de stroom die het bedrijf zelf verbruikt.

Apart budget minder rendabele technieken

Net als vorig jaar is er apart budget voor technieken die lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen (groengas en waterstof) produceren. Deze technieken zijn nu nog minder rendabel, maar op de lange termijn wel belangrijk voor verdere verduurzaming. Voor elk van deze technieken is € 1 miljard gereserveerd.

Subsidie voor meer diverse technieken

In de nieuwe aanvraagronde komen er enkele technieken bij waarvoor ondernemers subsidie kunnen aanvragen. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • nieuwe categorieën voor elektrificatie van de industrie.
  • zonnepanelen die een kleine dakaanpassing nodig vereisen
  • een aparte categorie voor warmte uit oppervlakte-, afval- of drinkwater (aquathermie);
  • een nieuwe categorie warmtepomp voor de glastuinbouw

Meer weten?

Lees meer over de subsidie SDE++

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen