Het Fins-Nederlandse Coolbrook werkt al geruime tijd aan een duurzame naftakraker. Normaal gesproken kraakt de petrochemische industrie deze grondstof voor diverse kunststoffen met behulp van aardgas en kraakgas. De elektrische rotor dynamic reactor (RDR)-technologie van Coolbrook brengt hier verandering in. Het proces is bovendien een stuk efficiënter en levert tot twintig procent meer ethyleenopbrengst op dan een traditionele kraker.
In juli ontving de technologie ruim 5,5 miljoen euro subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om deze pilot op industriële schaal uit te kunnen voeren. De totale proefinstallatie kost zo’n 12,5 miljoen euro.
Emissievrij
De huidige naftakrakers gebruiken stoom met een zeer hoge temperatuur om de nafta via warmtewisselaars aan de buitenkant van de reactiezone te verhitten. Coolbrook zet snel draaiende rotorbladen in het hart van de reactor om temperaturen tot 1700 graden Celsius op te wekken. Die rotorbladen worden elektrisch aangedreven. Als er voldoende duurzame elektriciteit beschikbaar is, produceert de techniek dus geen CO2.
Volgens Coolbrook bespaart de nieuwe kraaktechnologie 25 procent gas en is de CO2-uitstoot nihil. Het bedrijf berekende zelf dat als alle naftakrakers wereldwijd deze techniek zouden inzetten, ze 2 miljard ton CO2-emissies zouden voorkomen.
Grote impact
Colbrook zegt dat verschillende bedrijven geïnteresseerd zijn in de techniek, waaronder Sabic, Shell en Braskem. Als de proef naar wens verloopt, zou de commerciële productie in 2025 van start kunnen gaan.