Bierbrouwer Swinkels krijgt megawatt ijzerpoederinstallatie

08-09-2022

Bierbrouwer Royal Swinkels Family Brewers krijgt de primeur van de eerste Iron Power-installatie ter wereld. Door ijzerpoeder in te zetten als brandstof dringt de brouwerij in Lieshout zijn koolstofemissies aanzienlijk terug.

Branches

Levensmiddelenindustrie

Industrieclusters

Cluster 6

Industrieroutes

Elektrificatie
Circulariteit

Royal Swinkels Family Brewers en Iron+ tekenden een intentieverklaring voor een megawatt-installatie op ijzerpoeder. Naar verwachting bouwt Iron+ medio 2023 een installatie bij een van de productielocaties van Royal Swinkels Family Brewers. De jaren daarna volgt validatie van de testen en werken de onderzoekers aan een ecosysteem voor ijzerpoeder.

IJzerpoeder

Iron Power is een relatief nieuwe technologie om enorme hoeveelheden duurzame energie op te slaan en in te zetten voor hoge temperatuur warmte. De technologie verbrandt in een ketel ijzerpoeder tot ijzeroxidepoeder en produceert zo stoom.

Na de verbranding regenereert men het ijzeroxidepoeder weer tot ijzerpoeder met behulp van waterstof. Hiermee vormt het ijzerpoeder een buffer voor groene waterstof. Die regeneratie kan lokaal plaatsvinden, maar bedrijven kunnen ook ijzerpoeder importeren uit landen met een gunstig klimaat voor de productie van groene waterstof.

Het Metal Power Consortium demonstreerde twee jaar geleden al de werking van de technologie bij de Bavaria brouwerij in Lieshout.

Testfase

De komende anderhalf jaar ronden de onderzoekers de testfase van de ketel af. Men gebruikt deze tijd ook om de regeneratietechnologie te voltooien. Iron+ bouwt eerst nog een demo-installatie op een van de locaties van Royal Swinkels Family Brewers. Daarna begint de bouw van de eerste commerciele installatie.

Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers: "We hadden al veel vertrouwen in de potentie van de Iron Power technologie, maar het is voor ons erg belangrijk dat het complete proces volledig circulair is. Nu we weten dat regeneratie op een groene manier mogelijk is, kunnen we verder gaan."

Living Lab Metal Power

Na de succesvolle realisatie van het verbrandingssysteem van 100 kW in het eerste Metal Power-project (Lighthouse Metal Power, 2019-2021), is de vraag ontstaan om de verbrandingsinstallatie voor ijzerbrandstof te optimaliseren en op te schalen tot semi-industrieel niveau. Het OPZuid Living Lab Metal Power project is gestart om dat te realiseren en om het systeem te demonstreren voor duurtesten in een industriële omgeving. Ook beoogt het project kennis en resultaten te delen om nieuwe partners aan te trekken om een ecosysteem te ontwikkelen om de Metal Power-technologie te kunnen doorontwikkelen en in te zetten.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen