Efficiënter ingerichte datacenters leveren flinke energiebesparing

08-10-2021

Datacenters zó inrichten dat de maximale hoeveelheid energie uit netwerken en applicaties wordt gebruikt: het kan een enorme energiebesparing en dus verduurzaming opleveren.

Branches

ICT-sector

Industrieclusters

Cluster 6

Het Lower Energy Acceleration Program (LEAP) startte onlangs in de regio Amsterdam. LEAP onderzoekt het precieze effect van het efficiënter inrichten van datacenters. Een van de pilots draaide op het interne datacenter van KPN. Een van de belangrijkste vragen: zorgt energiebesparing niet voor vertraging van de servers?

In de pilot (onderdeel van de eerste fase van LEAP) keken de medewerkers van KPN naar mogelijke energiebesparingen op korte termijn met bestaande technologie. Ze deden verschillende aanpassingen op een server waar minder belangrijke applicaties op draaien (een low profile server). Zorgde dit inderdaad voor energiebesparing? En hadden de veranderingen effect op de snelheid van de servers?

Ecomode inschakelen

Een van de belangrijkste aanpassingen die KPN deed, was de ecomode inschakelen. Dat bleek een besparing van 7% op te leveren. En het goede nieuws: de medewerkers van KPN die de server gebruiken, merkten niets van de aanpassingen. Kortom: de ecomode maakte de prestaties van de low profile server niet trager. KPN richt zijn servers al langer heel efficiënt in. De meeste datacenters zijn minder energiezuinig ingericht. De deelnemers aan de pilot verwachten daarom dat het inschakelen van de ecomode in andere datacenters een nog veel groter effect zal hebben.

Behoorlijke energiebesparing

De KPN’ers zijn nu enthousiast om de besparingen ook op een high profile server te proberen. Dit is een server waar veel medewerkers gebruik van maken. De vraag is dan of gebruikers van die server ook geen last zullen hebben van de energiebesparende aanpassingen. Stel dat die aanpassingen zonder problemen lukken en in het hele datacenter doorgevoerd worden. "Dan levert dat behoorlijk wat aan energiebesparing op. Dat is goed voor KPN, Amsterdam en de wereld", aldus een van de medewerkers van KPN.

Vervolg

RVO verwacht het eindrapport met andere voorbeelden uit de LEAP-pilot in oktober 2020 te kunnen publiceren.

Meer weten?

Dit artikel verscheen eerder op RVO.nl in februari 2021.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen