"Powermanagement levert ons 10 tot 13% energiebesparing op"

15-10-2021

De LEAP-pilot van Royal Schiphol Group leverde met een verbluffend kleine inspanning een energiebesparing van 10% tot 13% op. Deze besparing is behaald door slimmer powermanagement.

Branches

ICT-sector

Industrieclusters

Cluster 6

Industrieroutes

Proces-efficiëntie en restwarmte

Het doel van LEAP (Lower Energy Acceleration Program) is om het potentieel van energiebesparing van ICT binnen datacenters te benutten en zo het tempo te versnellen naar de duurzame digitale economie. Aanjager Marjolein Bot vertelde op een Amsterdam Economic Board-bijeenkomst in 2019 over LEAP. Ze vroeg wie hier aan mee wilde doen. Toenmalig commercieel directeur André van den Berg van Royal Schiphol Group was enthousiast.

Wil om te verduurzamen

Het LEAP-project kwam terecht onder verantwoordelijkheid van Mark Spronk. Hij is senior projectmanager bij de IT-afdeling van Schiphol. Hij is betrokken bij de duurzaamheidsinitiatieven van Schiphol op het gebied van IT. "Ik ben er net zo enthousiast over als Van den Berg toen was", vertelt Spronk. "Het is niet zo dat onze energiebesparingen in IT een grote impact hebben op de kosten en de verduurzaming van Schiphol. Het IT-aandeel in ons totale energieverbruik is daarvoor te klein. Het gaat om het totaalplaatje. Het gaat erom dat wij die verduurzaming met z'n allen heel graag willen."

Forse energiebesparing

Schiphol heeft een breed IT-park, met lokale servers, DC-servers en cloud-oplossingen. De pilot voor het instellen van powermanagement hebben ze op een aantal testservers gedraaid. Aan virtualisatie is Schiphol nog niet toegekomen, vertelt Spronk. "We hebben uiteraard voor en na de tests gemeten. Daar kwam dus die forse energiebesparing uit tot 13%. Dat is wel afhankelijk van de belasting en de functie van de server."

De balans vinden tussen powermanagement en optimale en noodzakelijke prestatie, beschouwen sommige gebruikers wel als een knelpunt. "Het is vooral een kwestie van je instellingen nog eens nalopen. Zorgen dat je servers draaien als ze ook echt performance moeten leveren. De angst dat het de prestaties beïnvloedt, is onterecht", vertelt Spronk.

De hele keten

Een ander positief element aan LEAP is voor Spronk dat de hele IT-keten binnen het project is vertegenwoordigd. "Van hardware-leveranciers tot kennisinstituten tot eindgebruikers . Alle bloedgroepen zijn vertegenwoordigd. Zo leer je van elkaar. Ik vond bijvoorbeeld de presentatie van KPN, met hun brede kijk op duurzaamheid, inspirerend. En LEAP levert ook spin-offs op die men verder uitwerkt. De focus op immersion cooling (koelen met vloeistof red.) door deelnemer Asperitas is daarvan een voorbeeld."

Meer weten?

Dit artikel verscheen eerder in augustus 2021 op RVO.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen