Webinar Nieuwe Businessmodellen

09-04-2021

De klimaatuitdagingen jagen niet alleen technische innovaties aan. Ze leiden ook tot nieuwe partners en businessmodellen. Deze maken het mogelijk de CO2-uitstoot in de industrie(keten) te verminderen. Maar liefst 4 bedrijven spraken over de uiteenlopende businessmodellen die zij gebruiken.

Lees het hele verslag van de tweede webinar

CO2-neutrale manieren voor opslaan energie

Jeroen Verbeeck (Centrica Business Solutions) presenteerde hoe de CO2-uitstootvrije ‘Virtuele Powerplant’ en batterijen waarde toevoegen aan de energietransitie van industriële spelers. Het energiemarkt-systeem wordt steeds volatieler, terwijl de frequentie van het net, verplicht, tussen de 49.8 en 50.2 Hz moet blijven. Daarom kopen netbeheerders reservecapaciteit in. Demand response en batterijen zijn dan een CO2-neutrale manier voor het opslaan en aanbieden van de primaire reserve. Een voorbeeldcase is dat van eindgebruiker Sappi, welke je terugvindt in de presentatie onderaan.

Download de presentatie van Centrica Business Solutions en Sappi

Gebruik walstroom

In een duo-presentatie lieten Vincent Doedee (Heerema Marine Contractors) en Eric van Herel (Eneco) zien hoe elektrificatie van de industrie vorm krijgt op de Landtong Rozenburg. Hier heeft Eneco een windpark staan met een vermogen van 34MW. Heerema legt hier tot 3 vaartuigen aan de kade aan met elk een 20 MW dieselaggregaat vermogen. Zo voorziet Eneco hen van walstroom en de uitstoot van stilliggende schepen verminderen. Eric vertelde meer over de complexiteit van walstroom en hoe zij samen met de gemeente Rotterdam het vollooprisico hebben afgedekt. Vincent ging in op de details van de samenwerking met Eneco.

Download de presentatie van Heerema en Eneco

Energie voor Brainport Industries Campus

Ruud Vleugels (Engie) presenteerde hoe duurzaam opgewekte utilities energie leveren aan de Brainport Industries Campus (BIC) in Silicon Valley Eindhoven. BIC geldt, tot op heden, als grootste industriële ESCo (Energy Service Company). De utilities worden aangeboden als ‘utilities as a service’ waarbij een garantie op beschikbaar geldt. Lees in de presentatie hoe de financiering in de opstartfase is geregeld. Hier vind je ook tips voor het samenwerken met een ESCo, net zoals in deze blog.

Download de presentatie van Engie

Optimale CO2- en kostenreducties

Als laatste liet Benoit van Beeck Calkoen (Global Green Smart Industries (GGSI)) zien hoe bedrijven 15-50% energiebesparing kunnen realiseren. De presentator ging in op de drie barrières voor grootschalige energiebesparingen in de industrie, en hoe bedrijven tot de optimale CO2- en kostenreducties komen. Bekijk in de presentatie wat Global Green voor uw bedrijf kan betekenen.

Download de presentatie van Global Green Smart Industries

Nog vragen? Onze experts helpen u graag verder

Inspiratietours voorjaar 2021

Dit webinar is onderdeel van de Inspiratietours voorjaar 2021. VEMW, NVDE en RVO organiseren gezamenlijk 5 online sessies. Sprekers uit de industrie delen hun kennis, ervaringen en de beschikbare toepassingen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen