Webinar Energie-, Klimaat- en Innovatiefondsen

27-05-2021

In het vierde webinar van de Inspiratour werd er dieper ingegaan over welke middelen er zijn en hoe je als bedrijf hier gebruik van maakt. Aan het woord waren Oost NL, RVO en APG ANET.

Lees het hele verslag van het vierde webinar

Praktijkvoorbeelden uit Oost NL

Aan het woord was Freek Welling, Fondsmanager Perspectief Fonds Gelderland. Oost NL is de Regionale) Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Overijssel en Gelderland versterkt Oost NL de regionale economie door met publiek geld te investeren in ondernemingen. Oost NL houdt zich bezig met de financiering van de energietransitie van NU en van MORGEN. Enerzijds door nu te investeren in de al bewezen technologieën, anderzijds door te investeren in veelbelovende technieken. Naast het financieren van projecten koppelt Oost NL ook initiatieven aan elkaar. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden liet Freek Welling zien wat Oost NL in deze projecten heeft betekend.

Bekijk de presentatie van Freek met alle praktijkvoorbeelden

Nederlandse en Europese stimuleringsregelingen RVO

Jeroen de Beer, adviseur RVO, gaf een overzicht van de Nederlandse en Europese stimuleringsregelingen. RVO voert met name de Nederlandse stimuleringsregelingen en kredietregelingen uit. Voor de Europese stimuleringsregelingen is zij geen uitvoerder maar kan zij wel fungeren als national contact point en heeft zij veel kennis in huis. Daarnaast neemt RVO eventuele input uit het bedrijfsleven mee in de adviezen naar de ministeries om de stimuleringsregelingen te verbeteren, lees beter toe te snijden op de wensen van de industrie.

Bekijk de presentatie van Jeroen

Duurzaam investeren met APG

Tenslotte vertelde Rutger van Wersch, Senior Portefeuille Manager bij APG over de duurzaamheid van hun investeringen. APG investeert langs de drie pijlers van de energietransitie: distributie & opslag, gebruik en productie van energie. ANET heeft een initieel fondsvermogen van 250 miljoen euro (2018) en ticket size van 5-25 miljoen euro. De ambitie van APG is dat het fonds verder groeit door rendementen te maken. Daarbij richten zij zich met name op de minority en zijn zij in staat om de investering eventueel alleen te doen. Rutger benadrukt echter dat de kracht juist zit in de synergie en samenwerking: “Transitie versnellen? Dan moet je het samen doen!”.

Bekijk de presentatie van Rutger

Nog vragen? Onze experts helpen u graag verder.

Inspiratietours voorjaar 2021

Dit webinar is onderdeel van de Inspiratietours voorjaar 2021. VEMW, NVDE en RVO organiseren gezamenlijk 5 online sessies. Sprekers uit de industrie delen hun kennis, ervaringen en de beschikbare toepassingen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen