Live inspiratietour: Warmteuitkoppeling tussen Twence en Grolsch

15-07-2022

Op 8 juli vond er voor het eerst weer een fysieke Inspiratietour plaats. Met de deelnemers en onze partners bezochten we afvalverwerkingsbedrijf Twence en bierbrouwer Grolsch. We reden in een volle bus langs de route van de uitkoppeling van (rest)warmte tussen Twence, Grolsch en Ennatuurlijk.

Het warmte-uitkoppelingstraject

Op het grote terrein van Twence bekeken de deelnemers de warmtebron. Hier worden meerdere reststromen omgezet in grondstof en energie. Een deel van deze energie wordt gebruikt voor de warm water voorziening voor de stad Enschede met een uitkoppeling richting Grolsch. Vanaf Twence reed de bus langs het uitkoppelstation van warmtebedrijf Ennatuurlijk. De tour eindigde bij de bierbrouwerij.

5,5 kiloton CO2-reductie

Met behulp van de uitkoppeling van warm water van Twence is Grolsch dichterbij het doel om in 2025 een uitstootvrije brouwerij te worden. Grolsch koos ervoor om haar warmtevoorziening geheel te baseren op het uitgekoppelde warme water. Met het project bespaart Grolsch zo’n 3 miljoen m3 aardgas en vermijdt het de uitstoot van 5,5 kiloton CO2 per jaar. En dit met een relatief beperkte investering, omdat Twence in de in- en uitkoppeling en de verbinding investeert.

Meer lezen?

Lees ook het verslag van onze partner VEMW op www.vemw.nl.

De foto's zijn gemaakt door Geert Cox. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen