Inspiratietour Omrin en Ausnutria

02-11-2023

Vrijdag 27 oktober ging de Inspiratietour richting Heerenveen. Daar lieten afvalverwerker Omrin en melkpoederproducent Ausnutria zien hoe ze circulair en duurzaam ondernemen. Bekijk alvast de presentatie van Omrin.

In de derde Live Inspiratietour van dit jaar bezochten we Ecopark de Wierde waar Omrin hét voorbeeld geeft van de circulaire economie. In de middag waren we welkom bij de gloednieuwe en volledig elektrisch aangedreven fabriek van melkpoederfabrikant Ausnutria in Heerenveen.

Omrin

Afvalverwerker Omrin werd in 2020 uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf van Nederland. Het bedrijf weet al 75% van zijn afval te scheiden en aan te bieden voor hergebruik. De overige 25 procent wordt vergist of verbrand. Het biogas zet men weer in als brandstof voor de vuilniswagens terwijl de verbrandingsinstallaties naast grote stoomvragers worden gebouwd.

Vooral indrukwekkend om te zien is hoe snel het afval in de grote bedrijfshal op verschillende manieren van elkaar wordt gescheiden. Maar ook de DANO-trommel, die grof organisch afval fijnmaalt om het klaar te maken voor vergisting, is imposant te noemen. 

Ausnutria

De productie van melkpoeder is een proces van verhitten en koelen. Normaal gesproken gebeurt dat met stoom of gasgestookte heaters. De nieuwe fabriek gebruikt elektrische warmtepompen voor productieprocessen tot 100 °C en elektrische heaters voor temperaturen daarboven.

Op dit moment is project Moon nog volop bezig. Daardoor konden de bezoekers de toegepaste technieken van dichtbij te bekijken. Zo staan er een achttal warmtepompen waarvan de helft koude levert en de ander helft warmte. De restwarmte die bij de koudeproductie overblijft, is vervolgens weer voeding voor de warme zijde. Door steeds integraal naar de warmte- en koudebehoefte te kijken, weet het bedrijf een zeer energie-zuinige fabriek neer te zetten. 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Cookie-instellingen