Cluster Noord-Nederland

Het industriecluster Noord-Nederland bestrijkt het gebied van de Eemshaven tot Emmen. Het omvat naast geïntegreerde industrieclusters in de Eemshaven, de haven Delfzijl en Emmen ook grote productielocaties buiten de clusters. Gezamenlijk profileert de regio zich als Chemport Europe.

Chemport Europe bestaat uit een aantal onderdelen.

  • Industriecluster Eemshaven – Delfzijl: bedrijven in dit gebied zijn voornamelijk actief in de segmenten: energie, kunststoffen, vezels, data, chemie, reststoffen en metaal. De Eemshaven is uitgegroeid tot een Energy en Dataport van formaat en tot main hub in de offshore windindustrie. In Delfzijl is een sterk chemische cluster gericht op biobased chemie en circulair en recycling. 
  • Industriecluster Emmen: bedrijven in dit gebeid zijn onder andere gespecialiseerd in de vervaardiging van garens, vezels, hightech systemen, chemie, polymeren, agribusiness en (bio)brandstoffen. Het cluster heeft binnen Europa een toppositie op het gebied van polymeren en industriële garens. Vergroening van deze vezelchemie, hergebruik van materialen en de ontwikkeling van groene kunststoffen staan hoog op de agenda.
  • Industrie buiten clusters: De bedrijven op deze locaties zijn onder andere actief in de segmenten agrofood, delfstoffen, glas en glasvezel, recycling, papier en karton.

Dit industrieel cluster omvat het geografische gebied Noord-Nederland. De Noord-Nederlandse industrie wil al in 2030 tot de meest duurzame industriegebieden van Europa behoren en is gecommitteerd om in 2050 nagenoeg CO₂-emissie vrij te opereren. Noord-Nederland zet daarom in op meerdere routes waarbij de kracht van het gebied wordt gebruikt en versterkt: circulariteit, groene grondstoffen, waterstof, CCU, CCS, energie-efficiëntie en elektrificatie.

Belangrijke rol energieopwekking

Noord-Nederland vervult een belangrijke rol in grootschalige energieopwekking. In het gebied vindt maar liefst 30% van de Nederlandse elektriciteitsproductie plaats. Daarnaast bevindt zich hier circa 15% van alle chemische industrie van het land. 

Rapporten

Cluster Noord-Nederland maakte verschillende rapporten op met plannen en projecten om CO2-emissies verminderen en de industrie te verduurzamen:

Clusterregisseur

Lees meer over clusterregisseur Tjisse Stelpstra

Contact

Accounthouder Cluster Noord-Nederland: Herman Prinsen

Afbeeldingen

Cookie-instellingen