Nationaal Programma Verduurzaming Industrie

Het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) is gestart om de verduurzaming van de industrie te versnellen. Het programma biedt inzicht in de complexiteit van de opgaven in de industrie, stuurt op het oplossen van knelpunten in de uitvoering en versnelt de verduurzaming. Het NPVI brengt bestaande programma’s en relevante projecten samen en focust sterk op de uitvoering van publieke en private plannen.

Van grijs naar groen

De verduurzamingsopgave van grijs naar groen is enorm en vereist grote veranderingen in de zes industriële clusters van Nederland. Het is niet alleen belangrijk dat grote bedrijven groen worden, maar ook dat groene bedrijven groot kunnen worden in Nederland. Samen gaan we voor sterke industrieclusters en een duurzaam Nederland!

Doel en aanpak

Het doel is helder: de industrie is een substantiële bron van CO2-uitstoot, en het is van cruciaal belang om deze sector te verduurzamen om zowel nationale als internationale klimaatdoelen te behalen en een duurzame toekomst te waarborgen. De strategie om dit te bereiken is gebaseerd op nauwe samenwerking tussen industrie, overheid en relevante belanghebbenden. Het NPVI is in eerste instantie gericht op de doelstellingen in 2030.

De aanpak richt zich op de concrete uitvoering van investeringsprojecten van bedrijven en netbeheerders en het creëren van gunstige randvoorwaarden. Dit omvat het aantrekken van investeringen en het oplossen van infrastructuurproblemen. Het NPVI richt zich op het oplossen van uitdagingen, zoals:

  • het sturen van verduurzaming
  • het afstemmen van vraag en aanbod van groene energie en groene grondstoffen
  • het versnellen van investeringsbesluiten in het bedrijfsleven

Routekaart

De Routekaart Verduurzaming Industrie 1.0 biedt inzicht in mijlpalen, beslissingen en tijdslijnen voor het verduurzamen van de Nederlandse industrie tot 2030. Het dient als leidraad voor beleids- en investeringsbeslissingen in zowel de publieke als private sector. Het programma houdt rekening met internationale context en regelgeving, wat verder wordt uitgewerkt in de Routekaart 2.0 die in 2024 wordt opgeleverd.

 

Initiatieven

Concrete initiatieven binnen het NPVI omvatten onder andere:

  • financiële steunmaatregelen
  • een op de industriële clusters toegespitste aanpak, inclusief cluster 6
  • maatwerkbenaderingen voor emissiereductie

Uitvoeringsprogramma

Het NPVI is een uitvoeringsprogramma dat nauw samenwerkt met diverse belanghebbenden, waaronder overheden, bedrijfsleven en netbeheerders, om de verduurzaming van de industrie te versnellen. Bovendien werkt het NPVI nauw samen met andere relevante programma's om synergie te creëren en een gezamenlijke agenda voor industriële verduurzaming te bevorderen. Het programma streeft naar effectieve samenwerking en coördinatie tussen diverse belanghebbenden en programma's om deze doelen te bereiken.

Doelstellingen

De komende jaren zijn cruciaal voor de verduurzaming van de industrie in Nederland. Het NPVI heeft de volgende doelstellingen:

  • 2023-2025: Bindende afspraken tussen overheid en industrie behalen over marktregulering, beschikbare infrastructuur, energie en opslag en grondstoffen, zodat belangrijke investeringsbeslissingen om de doelstellingen voor verduurzaming in 2030 te halen genomen kunnen worden.
  • 2026-2030: De industrie streeft naar een reductie van 66% in CO2-uitstoot tegen 2030. Belangrijke infrastructuurprojecten worden gestart, en er is een focus op circulariteit en het vormgeven van de industrie van de toekomst.
  • 2030-2050: Het doel is om in 2050 100% circulair en klimaatneutraal te zijn.

Het programma richt zich nu vooral op besluitvorming en resultaten in de komende 10 jaar en omvat een brede scope, waaronder energie, grondstoffen en circulariteit. Hiervoor wordt onder meer gebruikgemaakt van de langetermijnvisie van het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE).

Programmalijnen, mijlpalen en besluiten

Gedurende deze perioden worden belangrijke mijlpalen en besluiten genomen binnen verschillende programmalijnen van het NPVI:

  • clusters
  • vraag & toepassing
  • productie & import
  • infrastructuur & opslag
  • markt
  • randvoorwaarden

Mijlpalen omvatten onder andere:

  • de ontwikkeling van flexibele vraag en aanbod in de industrie
  • marktonderzoek naar product/marktcombinaties in de circulaire economie
  • toekomstvisies voor het energiesysteem
  • ondersteuning van grootschalige import
  • uitbreiding van elektriciteitsnetten
  • aanlanding van windparken op zee
  • besluiten over duurzame brandstofproductie, hergebruik en recycling

De stuurgroep en clusterregisseurs zijn onderdeel uit van de organisatie NPVI. Lees meer over de organisatiestructuur van het NPVI.

Documenten

{"tabBasic":{"type":"items","title":"Documenten","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"5","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-link","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"245167"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":false,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen